DEBATT

Nei, ett stearinlys forurenser ikke like mye som biltrafikk

NRK misforsto Sintef-studie og overdrev kraftig hvor mye innendørs forurensning stearinlys forårsaker.

BRENNBART TEMA: Stearinlys kan gi dårligere innemiljø, men hvor mye forurenser de egenltig? NRK har ikke grunnlag for sine bastante konklusjoner om stearinlysforurensning, skriver Doremus Schafer.
BRENNBART TEMA: Stearinlys kan gi dårligere innemiljø, men hvor mye forurenser de egenltig? NRK har ikke grunnlag for sine bastante konklusjoner om stearinlysforurensning, skriver Doremus Schafer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Disse forurenser mer enn bilkjøring, kunne NRK fortelle oss i slutten av november, illustrert med et bilde av et (uskyldig utseende, men tydeligvis svært farlig) stearinlys.

Ingressen utdyper hvor skadelig dette angivelig er:

«Ett (sic) levende lys kan gi langt høyere konsentrasjoner av sotpartikler hjemme i stua di enn lufta langs de mest forurensede veiene i Oslo, viser ny undersøkelse.»

Og faktaboksen (med tittelen «Dette sier rapporten») forklarer oss at det er virkelig ille fatt:

Vi bruker om lag 90 prosent av tiden vår innendørs og det viser seg nå at inneklimaet er mer forurenset enn klimaet utendørs.Levende lys og dårlig ventilasjon er hovedgrunnen til dette.Stearinlys skiller ut sotpartikler og svevestøv i mye større grad enn en bil gjør.

Vi får også presentert en skremmende graf som viser hvordan effekten av stearinlysene kraftig overgikk forurensningen utendørs.

For enkelt å sette likhetstegn mellom stearinlys og biler kun basert på partikkelkonsentrasjonen

Der første som slår en ved NRKs fremstilling (før man overhodet har sett på rapporten) er at man har slurvet kraftig når det gjelder den vesentlige forskjellen mellom «ett stearinlys forurenser mer enn én bil» og «ett stearinlys gir høyere partikkelkonsentrasjon enn en bil gir utendørs». Utslippene fra utendørs biltrafikk sprer seg åpenbart ut over et mye større område enn utslipp fra stearinlys som står inne i en leilighet. Hvis man lot en bil gå på tomgang inne i en leilighet, eller lot den kjøre rundt og rundt på en innelukket bane med samme volum, ville forurensningen åpenbart bli kolossalt mye større enn fra stearinlys.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer