Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nei, Facebook legger ikke ut private meldinger på tidslinja

Men det betyr ikke at nettsamfunnet respekterer privatsfæren din.

HOSTER OPP FORTIDA: Mange Facebook-brukere har fått seg overraskelse når gamle meldinger av tilsynelatende privat natur dukker opp på den nye tidslinjen, til allmenn beskuelse. Men det er trolig ikke snakk om private meldinger, snarere om veggmeldinger fra den gang vi snakket langt mer privat på hverandres Facebook-vegger. Foto: Scanpix
HOSTER OPP FORTIDA: Mange Facebook-brukere har fått seg overraskelse når gamle meldinger av tilsynelatende privat natur dukker opp på den nye tidslinjen, til allmenn beskuelse. Men det er trolig ikke snakk om private meldinger, snarere om veggmeldinger fra den gang vi snakket langt mer privat på hverandres Facebook-vegger. Foto: Scanpix Vis mer

De siste ukene har sinte og frustrerte Facebook-brukere over hele verden rapportert at det de mener er gamle, private meldinger plutselig er dukket opp på tidslinjen deres.

Mange har nok etterhvert fått med seg at sannheten ikke er fullt så dramatisk, men heller ikke så udramatisk som Facebook hevder.

Ettersom jeg fortsatt får spørsmål om dette, er det åpenbart behov for litt myteknusing. 

I VIRKELIGHETEN er det, som Snopes.com oppsummerer her, snakk om gamle veggmeldinger, såkalte «vegg-til-vegg-samtaler» fra tida før det fantes lukkede grupper, Facebook-chat og andre en-til-en-kanaler, og vi brukte nettsamfunnet på en ganske annen måte enn i dag.

De ansvarlige bak nettsamfunnet mener det hele er en storm i et vannglass, mens herlighetsteologene innen sosiale medier-ekspertisen er overrasket over at ikke folk skjønner hvordan dette henger sammen.

Men mange gjør altså ikke det.

LIKE LITE som folk flest har satt seg inn i hvordan de blir kvitt plagsomme invitasjoner og annen støy på Facebook, husker de hvordan nettsamfunnet fungerte dengang det virkelig var privat, dengang man hadde et beskjedent antall venner og vi skrev det som i dag fortoner seg som oppsiktsvekkende personlige meldinger på hverandres vegger, i visshet om at det uansett bare var våre nærmeste som kunne lese dem, om de var interesserte.

Så vidt jeg kjenner til er det ikke dokumentert et eneste eksempel på at private mailer eller direktemeldinger er publisert på folks tidslinjer.

DET BETYR IKKE at folk ikke har grunn til å følge at privatsfæren er krenket. Som Richard Macmanus skriver på ReadWriteWeb, har Facebooks undervurdert hvordan brukerne ville oppleve at ting som var skrevet på veggen til venner på det gamle, mer private Facebook, plutselig dukket opp på tidslinja til allmenn beskuelse i en mer offentlig kontekst.

Dette føyer seg inn i en lengre historie om hvordan Facebook behandler brukernes personvern.

Også da Facebook plutselig gjorde det mulig for alle å se det enhver Facebook-bruker postet på egen profil og i debattråder hos andre, måtte man selv aktivt gå inn og sette strengere personvernbegrensinger - som for eksempel å velge at bare venner skal kunne se, like og kommentere det man skriver.

Modellen er at man selv aktivt må skru nye funksjoner av, snarere enn at Facebook inviterer dem som ønsker til å skru dem på. Opt-out, ikke opt-in.

Det er muligens kommersielt fornuftig på kort sikt, men kanskje ikke det beste for det langsiktige tillitsforholdet til brukerne.

Å SKJULE de uønskede veggmeldingene på tidslinja, er relativt enkelt, om enn tidkrevende. Du går inn på din egen tidslinje ved å klikke på navnet ditt oppe til venstre under Facebook-logoen. Lengst oppe til høyre på profilsida finner du en liste med årene du har vært på Facebook

Når jeg klikker på for eksempel 2007 på min side, kommer det opp en oversikt over innhold publisert det året, der det blant annet står «41 venner skrev på tidslinjen til Jan». Med markøren over denne teksten, kommer det opp en blyant som betyr at jeg kan redigere. Et klikk på blyanten gir valgmulighetene «vis enkelthendelser» eller «skjul fra tidslinjen». Velger du det siste, forsvinner alle slike meldinger fra dine venner det året.

Meldinger du selv har skrevet og svarene på dem, er imidlertid fortsatt synlige, og må så vidt jeg skjønner skjules enkeltvis etter samme oppskrift. Dette må så gjentas for alle årene det er meldinger du vil skjule.

Krøkkete, men ikke spesielt vanskelig - og kanskje en grei påminnelse om hva Facebooks standardinnstillinger gjør med personvernet ditt.

TIDSLINJE: Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg viser fram tidslinja, det nye profilformatet som viser alt du har foretatt deg på Facebook, organisert kronologisk. Foto: SCANPIX
TIDSLINJE: Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg viser fram tidslinja, det nye profilformatet som viser alt du har foretatt deg på Facebook, organisert kronologisk. Foto: SCANPIX Vis mer