DEBATT

Nei, Grunnloven forbyr ikke bompenger

Kan Grunnlovens rett til bevegelsesfrihet forby bompenger? Nei, det ville være temmelig rart.

MOT BOM: Rundt 4000 mennesker møtte fram for å markere sin misnøye med bomring og økning av avgifter i Oslo i fjor høst.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MOT BOM: Rundt 4000 mennesker møtte fram for å markere sin misnøye med bomring og økning av avgifter i Oslo i fjor høst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Et oppslag på Nettavisens nettside bærer den spenstige overskriften «Advokat: - Bompenger kan stride mot grunnloven». Den kjente og omstridte advokaten Olav Sylte hevder nemlig at bruk av bompenger kan bli uforholdsmessig etter Grunnloven. «Det viser seg nemlig at en ny bestemmelse i Grunnloven kan sette kjepper i hjulene for norske avgiftskåte myndigheter», hevder Sylte på sin nettside.

Den aktuelle bestemmelsen i Grunnloven er § 106, som nedfeller at «Enhver som oppholder seg lovlig i riket, kan fritt bevege seg innenfor rikets grenser og velge sitt bosted der».

Ifølge Sylte er det tenkelig at bompenger vil utgjøre en hindring for fattige personer som er avhengige av biltransport. Som han selv skriver: «Jeg vil selv anta at omfattende bruk av bompenger vil kunne bli uforholdsmessig og strid mot Grunnloven § 106 så lenge det finnes fattige familier i landet som er avhengig av bil.»

Underlegger man loven kun en mekanisk tolkning basert på umiddelbare assosiasjoner, har Sylte et poeng. Men det er ikke vanlig at man leser lover på denne måten. Grunnloven må, i likhet med alle andre lover, naturligvis tolkes. Generelle ord og formuleringer må settes inn i en sammenheng, og vurderes i lys av ulike faktorer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer