Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Moral

Nei, Gud gjør ikke moral umulig

Hadde det vært så lett å gjendrive kristen etikk, ville noen ha gjort det for lengst.

Meninger

20. september påpeker Ole Martin Moen at moral kan finnes, selv om Gud ikke eksisterer. Som ateist og moralsk realist, er det godt å se noen påpeke at Gud ikke følger med moralen som nissen på lasset.

Moen vil også vise at hvis Gud eksisterer, så er moral umulig. Som han skriver, tilsier mange forestillinger om Gud at Gud vil «la de onde få sin straff og ofrene få sin oppreisning». Ifølge Moen gjør det at alle umoralske handlinger nulles ut. Da, hevder Moen, spiller det ingen rolle hvordan vi handler og moralen er uten betydning.

Hadde det vært så lett å gjendrive kristen etikk, ville noen ha gjort det for lengst. Moens argument overser nemlig forskjellen mellom at noen handler umoralsk og at ofre får oppreisning og onde blir straffet.

Tenk at noen gir deg en på trynet. Senere blir voldsmannen straffet, du får legehjelp og en erstatning som kompenserer for skaden. La oss si at det er helt sikkert at dette vil skje. Betyr det at det var moralsk uproblematisk å gi deg en kilevink? Hvis svaret er «nei», er det feil at det eneste som har moralsk betydning er hvordan totalbudsjettet ser ut på den ytterste dag. Da er Moens argument ugyldig.

Moens argument forutsetter at det eneste som betyr noe, er om det finnes mer lyst enn smerte i verden, sett fra evighetens synsvinkel. Andre syn sier at moralen er mer enn å sørge for en positiv balanse i verdensbudsjettet, for eksempel en plikt til å respektere andre, f.eks. ved å ikke slå dem i fjeset. De står ikke åpenbart svakere enn Moens hedonisme. En troende som vil avvise argumentet, trenger altså bare å akseptere en teori av den siste typen. Med alle de etiske teoriene som finnes på markedet i dag, er det nok å ta av.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.