Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nei Høyre, asylinstituttet har ikke brutt sammen

Høyre kommer med misvisende påstander om flyktningsituasjonen som utfordrer partiets egne grunnverdier.

PÅ FLUKT: Et dronebilde tatt 17. mars, viser en flyktningleir i byen Kafr Uruq sørvest for byen Sarmada i Syrias nordvestlige Idlib-provins. Foto av Omar HAJ KADOUR/AFP/NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Et dronebilde tatt 17. mars, viser en flyktningleir i byen Kafr Uruq sørvest for byen Sarmada i Syrias nordvestlige Idlib-provins. Foto av Omar HAJ KADOUR/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Meninger

«Asylinstituttet har brutt sammen». «Mange av dem som flykter, gjør det på grunn av krig. De er ikke nødvendigvis asylanter». «Høyre ønsker ikke å behandle noen asylsøknader fra flyktninger som har vært innom trygge land på veien til Norge».

Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna
Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna Vis mer

Disse uttalelsene kommer fra Høyres stortingsrepresentant Ove Trellevik til Klassekampen. Det er et oppsiktsvekkende linjeskift fra et parti som tradisjonelt sett kan sies å ha hatt en saklig og anstendig tilnærmelse til asylfeltet med vekt på å respektere internasjonale konvensjoner.

Uttalelsene faller samtidig med krigshandlingene i Idlib i Syria, som har ført til at nærmere en million mennesker nå er på flukt. Av dem er minst 290.000 barn. Flyktningsituasjonen i Syria øker presset på Hellas og andre land ved yttergrensene til Europa. Vi ser igjen bilder på nyhetene av desperate familier og gråtende barn i båter og til fots, som forsøker å komme seg til det trygge Europa. Og nylig har enda et barn druknet på den farlige sjøveien til Hellas.

Faktafeil og brudd på flyktningkonvensjonen. Det Høyre nå signaliserer er et helt klart brudd på Flyktningkonvensjonen, som gir rett til å søke beskyttelse i et annet land og få en individuell vurdering av sitt beskyttelsesbehov. Her er det viktig å presisere at barn er ekstra sårbare og det skal gjøres en egen vurdering av deres beskyttelsesbehov, som følge av barnekonvensjonen som gjelder som norsk lov.

I praksis betyr Trelleviks uttalelser at ingen flyktninger vil ha rett til å få behandlet en asylsøknad hvis de kommer til Norge.

Dessuten, premissene Trellevik legger til grunn for disse innstrammingene stemmer ikke. Det er ingen grunn til å si at asylinstituttet har brutt sammen. Selv i 2015 da antallet som søkte asyl i Norge ble mangedoblet, så klarte vi å håndtere situasjonen.

Norge har kapasitet til å hjelpe. Det går helt fint for et land med god økonomi å ta imot flere flyktninger enn de 3000 kvoteflyktningene Norge skal ta imot i år, uten å snakke om at det ikke er «bærekraftig» eller utfordrer samfunnsstrukturene våre. Og det er viktig å understreke at asylinstituttet i Europa heller ikke på noen måte har brutt sammen. Så langt har Europa tatt inn skammelig få flyktninger, bare en brøkdel sammenlignet med nabolandene til land folk flykter fra. Nærområdene har tatt mer enn hva vi kan forvente av ansvar, og i likhet med FN appellerer de til Europa om at vi skal stille solidarisk opp.

Norge må se til Tyskland. Men vi trenger bedre felleseuropeiske løsninger. Det har Norge nå mulighet til å bidra til. Tyskland har sammen med Finland, Frankrike, Luxembourg og Portugal signalisert at de vil ta et ansvar for å hjelpe noen av de mest sårbare barna, som befinner seg i de overfylte flyktningleirene i Hellas. Tyskland med Angela Merkel i spissen søker å danne en allianse av europeiske land som vil ta ansvar. Tyskland vil hente ut opp til 1500 barn som enten trenger akutt behandling eller som er enslige barn under 14 år.

Regjeringen har flere ganger påpekt at de ønsker felleseuropeiske løsninger for flyktningsituasjonen. Norge har nå mulighet til å vise at vi tar ansvar og viser internasjonal solidaritet ved å ta imot flere kvoteflyktninger, og dessuten relokalisere flyktninger fra de greske øyene hvor særlig enslige mindreårige og barn med deres familier prioriteres. En av tre av flyktningene på de greske øyene er barn. Over halvparten er under 12 år. De opplever ulovlige og grove brudd på sine grunnleggende rettigheter. Vi har naturligvis forståelse for at det er en midlertidig stans i mottaket av flyktninger nå, før det er satt i verk tiltak for å forhindre spredning av korona fra flyktninger som eventuelt er smittet.

Menneskerettighetene forplikter. At mennesker som flykter på grunn av krig ikke nødvendigvis er «asylanter» er rett frem misvisende, Trellevik. Ifølge asylretten har alle rett til å få sin søknad individuelt behandlet for nettopp å undersøke om de trenger beskyttelse. Det gjelder også krigsflyktninger. Grunnprinsippet i Flyktningkonvensjonen er dessuten at ingen flyktninger skal sendes tilbake til et område hvor liv eller frihet vil være truet. For de som ikke dekkes av flyktningkonvensjonen gjelder likevel menneskerettighetene som beskytter enhver mot å sendes til områder hvor de risikerer tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Uttalelsene til Trellevik om å frata barn og voksne på flukt fra krig grunnleggende rettigheter, står i sterk kontrast til en annen representant fra samme parti, nemlig Norges utenriksminister, Ine Eriksen Søreide. Hun har gjentatte ganger advart mot en global trend der menneskerettigheter, trosfrihet og rettighetene til minoriteter er under betydelig press og tatt til orde for at politikken å i økende grad må rettes inn på å forsvare de seirene for demokrati og menneskerettigheter som er oppnådd. (se blant annet Vårt Land og VG). Våre menneskerettslige forpliktelser er ikke en smørbrødliste man kan plukke fra som det passer seg. Det er når det koster at Norge må vise at vi virkelig ønsker å forsvare menneskerettighetene og internasjonale konvensjoner.

Jeg forventer at Høyre klargjør sin holdning til internasjonale forpliktende konvensjoner, og håper at det er utenriksministerens tilnærming til menneskerettighetene som vil forbli Høyres linje, og ikke Trelleviks

Hele Norges coronakart