DEBATT

Nei Høyre, asylinstituttet har ikke brutt sammen

Høyre kommer med misvisende påstander om flyktningsituasjonen som utfordrer partiets egne grunnverdier.

PÅ FLUKT: Et dronebilde tatt 17. mars, viser en flyktningleir i byen Kafr Uruq sørvest for byen Sarmada i Syrias nordvestlige Idlib-provins. Foto av Omar HAJ KADOUR/AFP/NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Et dronebilde tatt 17. mars, viser en flyktningleir i byen Kafr Uruq sørvest for byen Sarmada i Syrias nordvestlige Idlib-provins. Foto av Omar HAJ KADOUR/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Asylinstituttet har brutt sammen». «Mange av dem som flykter, gjør det på grunn av krig. De er ikke nødvendigvis asylanter». «Høyre ønsker ikke å behandle noen asylsøknader fra flyktninger som har vært innom trygge land på veien til Norge».

Disse uttalelsene kommer fra Høyres stortingsrepresentant Ove Trellevik til Klassekampen. Det er et oppsiktsvekkende linjeskift fra et parti som tradisjonelt sett kan sies å ha hatt en saklig og anstendig tilnærmelse til asylfeltet med vekt på å respektere internasjonale konvensjoner.

Uttalelsene faller samtidig med krigshandlingene i Idlib i Syria, som har ført til at nærmere en million mennesker nå er på flukt. Av dem er minst 290.000 barn. Flyktningsituasjonen i Syria øker presset på Hellas og andre land ved yttergrensene til Europa. Vi ser igjen bilder på nyhetene av desperate familier og gråtende barn i båter og til fots, som forsøker å komme seg til det trygge Europa. Og nylig har enda et barn druknet på den farlige sjøveien til Hellas.

Faktafeil og brudd på flyktningkonvensjonen. Det Høyre nå signaliserer er et helt klart brudd på Flyktningkonvensjonen, som gir rett til å søke beskyttelse i et annet land og få en individuell vurdering av sitt beskyttelsesbehov. Her er det viktig å presisere at barn er ekstra sårbare og det skal gjøres en egen vurdering av deres beskyttelsesbehov, som følge av barnekonvensjonen som gjelder som norsk lov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer