KOMMENTARER

Nei, ingen har sett alt

Seriefråtsingen vår er ikke så omfattende som vi tror.

GAME OF THRONES: Jon Snow, fra Game of Thrones. Det er lov å snakke om det som skjedde med ham nå. Foto: Helen Sloan/HBO
GAME OF THRONES: Jon Snow, fra Game of Thrones. Det er lov å snakke om det som skjedde med ham nå. Foto: Helen Sloan/HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Aldri har tilgangen på TV-innhold vært like stor. Du er en ivrig TV-seer og henger på ihvertfall de aller mest populære seriene i din vennekrets. Fordi det er serier vi vil ha. Det er serier som er bra.

Det betyr både Netflix og HBO, og kanskje viaplay og Sumo i tillegg. Og så NRK på nett da.

Parks and recreation, the Wire, Sopranos, Game of Thrones, Big Bang Theory., Dexter. True Blood. Mad Men. Inside Amy Schumer også. Og så Colbert report da. Og House of Cards. Breaking bad.

For du følger med. Du har fulgt med. Ihvertfall på de viktigste tingene. Det her er jo bare pensum for TV-seere.

Men vi ser ikke på TV som i gamle dager lenger, en to-tre av de store parallelt litt etter hvert. Strømmetjenestene gjør noe med seervanene våre. Vi ser hele sesonger om gangen.

Vi setter oss ned og ser. En serie. Kanskje til og med bare den ene serien over noen dager eller uker. Alle sesongene. En episode etter den andre.

Og så ignorerer vi de andre seriene som folk snakker om, med mindre det er noe enormt som Game of Thrones. Noe som alle ser. Der det er fullstendig umulig å ikke få handlinga røpet med mindre man enten følger med med en gang den kommer ut eller bare unngår internett.

Om du har sett alle episodene av de seriene nevnt tidligere har du, ifølge internett-tjenesten tiii.me, sett sammenhengende på TV i 49 dager og 22 timer. Nesten femti døgn. I ett strekk.

Nå kan man si en del om nordmenn som sofagriser, men jeg tror ikke på det. Mest sannsynlig mangler det noen serier eller sesonger av selv de «obligatoriske» seriene. Noe er bare blitt prioritert vekk. Du har ikke sett alt som alle har sett. Ingen har sett det «alle har sett». Det er ingen garanterte felles opplevelser.

Nå høres jeg nesten ut som om jeg ønsker meg tilbake til tida da NRK og TV2 var alt vi hadde og alle hadde de samme kulturelle referansene. Da episodene sluttet på en cliffhanger og hele landet snakket sammen om hva som kom til å skje nå. Har vi ikke lenger noe samhold? Er dette begynnelsen på slutten for sosial omgang? Nei, selvfølgelig ikke.

Konvensjonene går videre når vanene gjør det. Serier er blitt som filmer, med lang levetid etter at de kom ut: «Har du sett Six Feet Under? Den er bra».

Så sitter vi sammen og lurer på hva som skjer i neste sesong av Game of Thrones. Og vi har altså lov å snakke om det som skjedde nå. Alle har hatt tid til å se hele sesongen.

Om du ikke hadde tid så du antakelig på noe annet. Da er du sikkert ikke så knytta til det likevel, og da kan det være det samme. Jon Snow er død. Leve Jon Snow.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer