UBALANSE: Benjamin Netanyahu har uttalt at han ikke vil anerkjenne en palestinsk stat. Men Ramson nevner ikke hvor mange palestinske politikere som anerkjenner Israel som jødisk stat. Som er ingen. (Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)
UBALANSE: Benjamin Netanyahu har uttalt at han ikke vil anerkjenne en palestinsk stat. Men Ramson nevner ikke hvor mange palestinske politikere som anerkjenner Israel som jødisk stat. Som er ingen. (Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)Vis mer

Nei, Israel er ikke Nazi-Tyskland

Den stadige demoniseringen av Israel og karakteriseringen av landets politikk som nazisme, bidrar ikke til annet enn å korrumpere en allerede vanskelig debatt.

Debattinnlegg

Av en eller annen tvilsom grunn har Hege Ramson fått et innlegg publisert på Dagbladets nettavis 1. juni, hvor Israels politikk sammenliknes med nazisme. Det er den samme menneskeforakten vi ser, hevder skribenten, og fortviler over at all oppmerksomheten skjenket nazismen og andre verdenskrig i år ikke har lært oss noen ting.  

Det er Israels statsminister Benjamin Netanyahu som gjør assossiasjonene til nazismen «uunngåelige», fordi han har uttalt at han ikke vil anerkjenne en palestinsk stat. Men Ramson nevner ikke hvor mange palestinske politikere som anerkjenner Israel som jødisk stat. Som er ingen. Og Palestinas president Mahmoud Abbas forsikrer om at det heller ikke vil skje.  

Israel er i «god gang» med å «destruere» Palestina, skriver Ramson. Hun viser til at Israel i fjor sommer «myrdet» 2257 palestinere, der syv av ti var sivile. Mord er drap med overlegg, og dette kan leses som at Israel med hensikt skal ha slaktet ned langt over tusen sivilister. Hvem kan få seg til å tro at dette er i Israels interesser?  

Men virkeligheten er ikke viktig. Som den virkeligheten hvor palestinske grupper i Gaza skjøt minst 4800 raketter og 1700 artillerigranater mot Israel i juli. Rakettforsvaret til Israel stanset en del, men cirka 224 traff sivile bosettinger, som resulterte i flere døde og skadede. Dette kan leses i Amnesty Internationals rapport ?Unlawful and Deadly: Rocket and mortar attacks by Palestinian armed groups during the 2014 Gaza/Israel conflict?.  

Amnesty viser også at «det dødeligste palestinske rakettangrepet ikke traff Israel, men Gaza», som tok livet av 13 palestinere hvorav 11 av dem var barn, da et prosjektil traff al-Shati-flyktningleiren i Gaza. Hamas-medarbeidere var raske med å renske området for restene av prosjektilet og andre bevis før Amnesty ankom stedet. Skylden for tragedien la de på Israel.  

De som til enhver tid trekker inn manglende proporsjonalitet i krigen mellom Hamas og Israel, kan jo spørre seg selv om forskjellen i antall døde kan forklares i større eller mindre grad med at den ene parten ikke beskytter sin sivilbefolkning, mens den andre gjør det. Amnestys rapport peker på at «væpnede palestinske grupper helt bevisst utplasserte raketter, bombekastere og våpenlagre på sivile områder, og dermed gjorde sivilbefolkningen i Gaza til mål for israelske motangrep». En finsk TV-reporter informerte i august fjor dessuten om at det ble skutt raketter fra Al Shifa-sykehuset på Gaza mot Israel.  

Den amerikanske generalen Martin Dempsey har berømmet Israel for å gå langt i å forhindre sivile tap under fjorårets Gaza-strider:   «I actually do think that Israel went to extraordinary lengths to limit collateral damage and civilian casualties ... they did some extraordinary things to try to limit civilian casualties, to include... making it known that they were going to destroy a particular structure.»  

Og der Israels forsvarsstyrke IDF oppfordret palestinske sivilister til å flykte fra bomberegn, ba Hamas befolkningen bli der de er. Ingenting av dette nevnes av Ramson, sannsynligvis i frykt for at det vil gi favorittdemonen Israel et mer menneskelig ansikt.  

Det ville vært interessant å få innsikt i hva Ramson tenker om Hamas? politikk, dersom den israelske er like fryktelig som den til nazistene. En annen Amnesty-rapport, ?Strangling Necks: Abductions, torture and summary killings of Palestinians by Hamas forces during the 2014 Gaza/Israel conflicts?, beretter at Hamas og palestinske grupper sto bak bortføring, tortur og utenomrettslige henrettelser av palestinere under stridene på Gaza i fjor sommer. Sivilistene ble anklaget for å stå i ledtog med Israel. Fremdeles har ingen blitt stilt til ansvar for ugjerningene.  

Konflikten er forferdelig, og det verste av alt: den virker fullstendig låst. Dette er ikke et forsøk på å innbille noen at Israel er feilfri, eller at overdreven maktbruk fra Israels side ikke forekommer. Men gjengivelsene av konflikten mangler svært ofte sentrale detaljer, noe som gir sine mest groteske utslag i énøyde innlegg som det forfattet av Ramson. For det burde ikke være nødvendig å rykke ut for å understreke at Israel er noe ganske annet Hitlers sataniske naziregime.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.