Nei, jeg kommer ikke til å rulle inn puppen

Derfor er det en politisk markering å amme offentlig.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


Puppene mine og jeg har jammen fått en ny relasjon etter at jeg ble mor i fjor. Da babyen var et par uker gammel, satt jeg med de dvaske og massive melkemaskinene mine ute i friluft i Sofienbergparken. Ungen hadde sovnet oppå puppen, og jeg hadde ikke tenkt å vekke ham av påkledningsgrunner.

Og mens jeg satt der, husket jeg plutselig at det hadde vært masse ståhei etter at Sofie Elise hadde vist puppene på Vixen Blog Awards. Det virket absurd fra inne i ammetåka, som en rar drøm. Det betyr ikke at puppene mine og jeg alltid har hatt et like avslappet forhold.

Da jeg var tenåring, var puppene mine den delen av kroppen jeg helst ville forandre på. For å sitere ei jente jeg gikk på ungdomsskolen med: «Jeg har eplepupp. Ida har mer … banan?» «Test om du har hengepupp!», skrev jentebladene. Testen besto i å putte en blyant under puppen og se hvor lang tid det tok før den falt ned. Hos meg falt den aldri ned. Det viste seg likevel at jeg kunne bruke dem til å holde fast en notatbok, også.

Nei, puppene mine var beryktede i jentegarderoben. Jeg husker med gru at jeg fant en klasseliste der noen hadde strøket ut navnet mitt og skrevet «Vera Slengpætt» isteden. Nå har jeg tatt økenavnet tilbake. «Hva? Klarer du å amme babyen mens han sitter i bilsetet?» «Selvfølgelig. Man har da slengpætt.» (Slengpætt uttales best med Fredrikstad-tonefall på æ-en.) Det var en prosess for meg og slengpætten å komme dit, likevel. Jeg var ikke komfortabel med å blotte puppen min for venner og familie til å begynne med.

Men babyen min spiste 23 av døgnets timer til å begynne med, så å sette seg på et eget rom for å «amme diskrete» var å gi opp all sosial kontakt. Det var bare å slippe pættene fri. Sånn er det imidlertid ikke for alle. Jeg har flere venninner som har hatt med flaske hvis de skal ut blant folk. De blir så stresset av å måtte blotte puppen offentlig at melka ikke kommer ut.

Ammehjelpens Facebookgruppe er full av spørsmål som «Kan man amme i kirken under barnedåpen?» Amming er sårbart. Denne uken ble serien Girls avsluttet. Det siste vi ser før skjermen går i svart, er på Hannah i det babyen hennes kobler seg på puppen etter en uke med ammetrøbbel. Hun er ekstatisk og vettskremt på en gang.

Jeg grein. For puppen er ikke bare mat. Den kan være bindeleddet mellom deg og barnet ditt på et tidspunkt da ungen ellers er veldig vanskelig å kommunisere med. Når det funker, kan det være en intens kontakt. Derfor blir det dobbelt vanskelig når verktøyet ditt for kontakt med det elskede romvesenet er så knyttet til sex og skjønnhetstyranni.

Det er klart det er en overgang fra push-up til Purelan. Før jeg ble mor trodde jeg at Norge var ekstremt ammevennlig. Nå vet jeg at selv om vi alle er enige om at morsmelk er den beste ernæringen for ditt barn, er vi ikke komfortable med at ernæringen kommer fra et objekt som ellers skal være deilig og yppig og sprettent og skimtes diskrete. Jeg kjente på ammepresset fram til ungen fylte 4 måneder. Etter det kjente jeg på presset til å rulle inn puppen og mate ungen min mer tekkelig.

Jeg satt og ammet på kafé da noen spurte meg hvorfor jeg ikke ga ungen min en smoothie isteden. «Pupp er mindre jobb», sa jeg. ”Men det er jo litt blotting, da, når du ikke må liksom?” Det er tydelig at den eneste grunnen til at det er sosialt akseptabelt å mate ett barn etter pattedyrmetoden er at ungen er for liten til å spise grøt. Alt annet er litt suspekt.

Jo eldre ungen blir, jo flere kommentarer har jeg fått. «Men han kan stabbe bort og dra ut puppen din selv! Det er ekkelt!», utbrøt en bekjent. «Ikke for ungen eller meg», svarte jeg. Jeg tok det ikke så tungt.

Jeg er jo Vera Slengpætt. Jeg har fått stygge kommentarer på puppene mine siden tidlig i puberteten, og jeg har fått ganske tykk hud. Men det er ikke rart at mange nybakte mødre kvier seg for å amme ute blant folk. Ammepuppen har et lite og trangt rom i offentligheten, og den skal helst tilbake i den sexy bh-en så fort som mulig, der den hører hjemme.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer