LIKESTILT: Den nye, tredelte foreldrepermisjonen likestiller mor og far som omsorgspersoner, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LIKESTILT: Den nye, tredelte foreldrepermisjonen likestiller mor og far som omsorgspersoner, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Foreldrepermisjon

Nei, kvinner må ikke velge mellom barn eller jobb

For Venstre er det viktig å sikre likeverdighet mellom kvinner og menn både i foreldreskapet og i arbeidslivet. Derfor mener vi de begge må sikres rettigheter til foreldrepenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mari Lundby mener foreldrepermisjonsordninga presser kvinner til å velge mellom arbeid og amming. I et konstruert ultimatum setter hun amming opp mot arbeid.

Guri Melby.
Guri Melby. Vis mer

Men mor trenger ikke velge enten eller. Helsemyndighetenes råd om fullamming til barnet er 6 måneder går fint også med ny ordning. Mor kan være hjemme i minst 7 måneder med full lønn, og 8,5 måneder med 80 prosent lønn.

Når hun begynner i jobb igjen, har hun krav på minst en times lønnet ammefri, og utover det, så mye ulønnet fri hun trenger for å dekke barnets behov.

Foreldrepermisjonens lengde har variert gjennom tidene, og mang en arbeidende mor har også ammet. La oss ikke gjøre det til en uting.

Samtidig opplever mange at det er utfordrende. Det må vi ta på alvor. Noen arbeidsgivere oppfyller ikke de lovfestede rettighetene om å legge til rette for ammefri. Slik skal det ikke være, og det må vi følge opp videre.

Flere har vært kritiske til at en ordning som foreldrepenger også skal ta likestillingshensyn. Jeg er uenig, og det er også Lundbys eget parti, Ap, som stemte for å innføre tredelingen.

Jeg forstår at foreldre ønsker mest mulig valgfrihet i hvordan man disponerer foreldrepermisjonen for å kunne tilpasse best mulig til sin situasjon. Men foreldrepermisjonen er med på å forme våre felles oppfatninger av hva en familie og en forelder er, og bør være.

Den nye, tredelte foreldrepermisjonen likestiller mor og far som omsorgspersoner. Barn trenger omsorgsfulle, tilstedeværende fedre, og vi kvinner trenger at menn tar enda større ansvar hjemme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer