Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nei, kyskhetsbeltet eksisterte neppe i middelalderen

Kyskhetsbeltet har gått fra spøk til virkelighet, etter at en lensmann foreslo sykkelshorts som beskyttelse mot voldtekt i russetida.

PARODIER: De få henvisningene som eksisterer kommer enten fra datidens vitsetegninger, eller moderne parodier. Som denne, fra filmen «The Chastity Belt» fra 1972. Foto: Mary Evans Picture
PARODIER: De få henvisningene som eksisterer kommer enten fra datidens vitsetegninger, eller moderne parodier. Som denne, fra filmen «The Chastity Belt» fra 1972. Foto: Mary Evans Picture Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kyskhetsbeltet står for mange som selve bildet på middelaldersk seksualmoral. En «underbukse» i metall med åpninger for urin og avføring og utstyrt med lås. Ifølge tradisjonen en oppfinnelse fra korstogstiden for å sikre at kvinnene hjemme i ridderborgen holdt seg trofaste mens mennene - som hadde nøkkelen - var i det hellige land for å slåss.

For de fleste i dag virker dette umiddelbart som skrekkeksemplet på at behovet for kontroll over kvinners seksualitet kan være sterkt nok til å bokstavelig talt låse den inne i årevis.

Les også: Lensmannens tips til russejenter: - Ikke bli for fulle og ha på sykkel- bukse under russedressen.

Heldigvis har eksemplet neppe rot i virkeligheten. De få henvisningene som eksisterer kommer enten fra datidens vitsetegninger, eller de er spekulasjoner om hva folk finner på i andre deler av verden. Et slikt plagg ville også i praksis vært noe nær et drapsvåpen, ettersom det ville ha hindret selv elementær hygiene slik at de stakkars kvinnene etter all sannsynlighet ville være døde av infeksjoner lenge før mannen vendte hjem, eller av betente gnagsår i en tid uten antibiotika.

I motsetning til hva vi ofte tror i dag, var nemlig ikke middelalderen noen spesielt urenslig tid. Stort sett ser skikken ut til å ha vært å bade omtrent en gang i uka, og selv munker og nonner var pålagt å bade et visst antall ganger i året. Dette skyldtes ikke bare renslighet - flere medisinske bøker fra middelalderen snakker også om helsefremmende effekter av å bade. Mens konger og adel hadde råd til store, private badestamper med oppvarmet vann og det å by på et bad var en del av gjestfriheten, varmet folk flest opp vann hjemme eller tok badstu.

Mange byer hadde også offentlige bad, som ikke var særlig dyrere enn det å spise ute i dag, og noe folk flest hadde råd til. Noe som kan virke underlig for oss, er at det ikke var uvanlig at menn og kvinner badet sammen nakne. Mange steder ser dette heller ikke ut til å ha blitt sett på som en seksuelt ladet situasjon, mens badene andre steder fungerte som sentra for prostitusjon. Alt dette fikk en brå slutt på 1500-tallet da syfilisen spredte seg fra Amerika. Feilaktig trodde man at sykdommen skyldtes overdreven bading. Resultatet ble den urensligheten vi finner i barokken, der man kamuflerte stanken fra uvaskede kropper med parfyme.

På 1800-tallet fikk kyskhetsbeltet en viss anvendelse, da en del leger anbefalte det som middel for å motvirke masturbasjon, som ble antatt å være årsaken til hysteri og andre psykiske plager. I moderne tid har det også fått en viss popularitet i BDSM-miljøer. Her også som en måte å legge bånd på driftene, men nå som et ekstra raffinement.

For noen uker siden kom imidlertid lensmannen i Gjesdal med et forslag for å hindre voldtekt av russejenter: Jentene burde gå med sykkelshorts under russedressen for å bli vanskeligere tilgjengelig.

Som med ostehøvelen og bindersen måtte det altså en nordmann til for å endelig virkeliggjøre kyskhetsbeltet.

Les også: Ikke ett ord om at det er guttene som voldtar som faktisk har ansvaret. 

Hele Norges coronakart