Debatt: Oljeboring i Lofoten

Nei, Lofoten var ikke vernet for oljeboring

Klarer ikke Ola Elvestuen å stoppe oljeboring i dette området har han sviktet miljøet på sin vakt.

STEILE FRONTER: Det har lenge vært steile fronter i oljekampen i nord. Her er slagordet «Faen ta olja» endret til «Faen ta oljemotstand». Foto: Bjørn Jørgensen / NTB Scanpix
STEILE FRONTER: Det har lenge vært steile fronter i oljekampen i nord. Her er slagordet «Faen ta olja» endret til «Faen ta oljemotstand». Foto: Bjørn Jørgensen / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Regjeringen har tillatt oljeboring i porten til Lofoten. I et unikt gytefelt for fisk, hekkeområde for sjøfugl og under skreifisket skal det tyske selskapet Wintershall DEA fra oktober prøvebore etter olje.

Området som er åpnet for olje, ligger ved inngangen til Vestfjorden og rett sør for dypvannskorallområdet Trænarevet. Havforskningsinstituttet advarte på det sterkeste mot å bore i dette området.

Norges Kystfiskarlag betegner området som det viktigste for fisk i Norge. Og Trænarevet er stengt for trålere, ettersom bunntråling kan skade de unike korallene som finnes her.

Havstrømmene tar ikke hensyn til en strek satt på kartet av politikere: på denne siden skal vi verne, på andre siden skal vi bore. Lofoten fungerer som en trakt, havstrømmene vil føre olja rett inn i torskens fødestue, og krisen er et faktum.

Er vi villige til å gamble med naturressurser, havkoraller, gyteområder, hekkeplasser og livsgrunnlaget til fiskere og norske fiskeriarbeidsplasser på land - for at en russisk oligark gjennom sitt tyske selskap skal få lete etter olje? Perioden med leteboring skal være avsluttet 29. februar, og mulig det gjøres for å kunne hevde at det ikke bores i hele perioden under skreifisket. Men hensikten med prøveboring er å finne olje. Og ved et funn vil boringen foregå hele året, side om side med skreifisket.

Regjeringen og Arbeiderpartiet blør velgere i nord, og ser ikke ut til å være i takt med befolkningen. Nordland har en av landets laveste ledighetstall på 1,8 prosent og samtlige kommuner i Lofoten har takket nei til olje. Har regjeringspartiene og Arbeiderpartiet råd til å på nytt legge seg ut med befolkningen i nord?

Tillatelsen er nå klaget inn til Klima- og miljødepartementet. Denne saken vil handle om Venstre sin miljøtroverdighet, og være den viktigste testen for Ola Elvestuen. Verden står overfor to kriser - menneskeskapte klimaendringer og tap av artsmangfold. Denne saken omhandler begge. Klarer ikke Elvestuen å stoppe oljeboring i dette området, når han har de faglige argumentene på sin side, har han sviktet miljøet på sin vakt.