Nei, men Fabian, da!

Hva er det med Høyre-ordførere og deres forhold til skattemyndighetene?

ORDFØRER: Fabian Stang.Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
ORDFØRER: Fabian Stang.Foto: Sjur Stølen / DagbladetVis mer
Kommentar

Fabian Stang innrømmer at han ikke fulgte lover og regler da han fikk beiset hytta si i Gausdal kommune i sommer. Han har sendt ut en offentlig beklagelse på Facebook etter at Dagbladet i går og i dag har konfrontert ham med hans synd. Han lover bot og bedring. Neste gang skal han sjekke alle ting han etter loven skal sjekke før han bestiller håndverkertjenester. Om så, skal han gjøre jobben selv neste gang.

Han har lagt seg flat, nesten før det er blitt en sak. Det er utvilsomt klokt. Mange vil kjenne seg igjen og ta ham i forsvar. Dette er noe alle kunne gjort. Han sier han handlet i god tro, trodde mannen var håndverker, drev firma og hadde papirene i orden. Når regningen kom på sms, betalte han og trodde saken var ute av verden.
Fabian Stang er ikke alene som Oslo-ordfører om ikke å oppgi alt til skattemyndighetene. Hans forgjenger i stolen, Per Ditlev-Simonsen, hadde hemmelig konto i en sveitsisk bank som ikke var oppgitt. Det utviklet seg til en skandale som endte med at Ditlev-Simonsen trakk seg som ordfører.

Begge har nytt stor tillit blant velgerne. Begge har vært populære. At de har hatt litt å rutte med er de også blitt tilgitt for. Men begge har åpenbart følt et beklemmende og tyngende ansvar når de er blitt avslørt.

Nå vil mange si at det er forskjell på å holde formue og eventuelle kapitalgevinster i utenlandske banker unna beskatning, og det å få utført en tjeneste av en ikke-vaskeekte håndverker. Vedkommende som beiset Fabian Stangs hytte er kommuneansatt og bor i området. Selv anser han dette som en vennetjeneste, mens Stang mener han ikke kjente ham bedre enn han trodde han var håndverker.

Stangs synd er nok mer vanlig enn Ditlev-Simonsens. Svært mange velstående nordmenn og bedrifter får utført svart arbeid. Det skjer i et så stort omfang at det ansees som et stort politisk problem. Fagbevegelsen, den rødgrønne regjeringen, den nåværende regjeringen, Arbeidstilsynet, NHO, LO og politiet driver en systematisk kamp mot alt fra sosial dumping, svart arbeid og det som går under kategorien arbeidskriminalitet.

Det er bare en uke siden kommunal- og moderiseringsminister Jan Tore Sanner mottok en rapport fra bygge- og anleggsnæringens ekspertutvalg for godkjenning av kvalifikasjoner og innsats mot useriøse aktører. rapporten heter «Enkelt å være seriøs». Der foreslås en ny sentral godkjenningsordning for aktører som operer i bygningsbransjen. Vi omtalte rapporten på side 3 i Dagbladet mandag og kalte den «Sanners skurkemanual», altså en oppskrift som skal gjøre det "vanskeligere å være useriøs".

Oppmerksomheten om dette har økt de siste åra. Desto pinligere er det for en politisk frontfigur som Oslos ordfører å bli tatt i slendrian. Han vet like godt som alle andre politikere og journalister at de må ha orden i sysakene. At han i tillegg er advokat og, som ordfører, øverste ansvarlig for Oslo kemnerkontor, gjør ikke saken bedre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.