Nei, nei, Apenes!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norsk terrorlovgivning: Georg Apenes angriper åpenhet blant allierte og foretrekker innspill i det stille. Under overskriften «Nei, nei, gutt!» går Datatilsynets Georg Apenes den 7. september til et sterkt ironiserende angrep på USAs ambassadør Benson K. Whitney for dennes innspill til norske myndigheter vedr. høringen om en ny terrorlov. Apenes forklarer den noe gåtefulle overskriften med en litterær metafor vedr. «en myndig fars irettesettelse av sin forvorpne sønn». Min første innskytelse var at Apenes representerte den «myndige faren» og at ambassadøren var den «forvorpne sønnen». Etter videre lesing ble min forståelse at USAs sendemann var metaforens «myndige far», mens Justisdepartementet utpekes som den irettesatte «forvorpne sønn».

I fortsettelsen peker Apenes på at President Bushs sendemann «med sikker sans for det upassende» har valgt en form for intervensjon i vår lovgivningsprosess som savner historisk sidestykke i vårt land. Det «upassende» synes altså å være formen for intervensjonen, som iflg. Apenes ville vært legitim hvis den hadde foregått ved «innspill i det stille», og han peker på et bredt spektrum av «påvirkningsmuligheter» i denne kategori. Strafferettsekspert Erling J. Husabø ved Universitetet i Bergen bekreftet til Aftenposten 1.9. at han aldri har hørt om at andre land har kommet med innspill til ny norsk lovgivning på denne måten, men føyer til at det synes helt legitimt når det skjer åpent og kommer i offentlighetens lys. Flere aviser har på lederplass uttalt seg i samme retning. Vi synes derfor å stå overfor det paradoks at Datatilsynets direktør er ganske så alene i sin harmdirrende reaksjon på at USA valgte åpenhet og offentlighet for å meddele norske myndigheter sine synspunkter vedr. den foreslåtte terrorloven, istedenfor å bruke «påvirkningsmuligheter» i det stille.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer