Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tuftebarten:

Nei, nei, nei. Det skal være mønster i dogulvet

Jeg er overbevist om at mønstrede våtromsgulv gir oss mer fullverdige sjelsliv og sterkere kreative egenskaper.

IKKE SLIK: Den største trusselen mot mønstrede dogulv er vårt ønske om å pusse opp i et stadig mer frenetisk tempo, skriver Tuftebarten. Foto: Ntb Scanpix
IKKE SLIK: Den største trusselen mot mønstrede dogulv er vårt ønske om å pusse opp i et stadig mer frenetisk tempo, skriver Tuftebarten. Foto: Ntb Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et dogulv skal ha mønster. Det skal ikke være hvitt og heller ikke sjakkrutete. Om det er vinyl, laminat eller terrazzofliser kan være det samme. Men gulvet på badet og på doen må være mønstrete. Hvis ikke, kan man ikke sitte på do og stirre i gulvet mens man leter etter mening i mønsteret. Et ansikt her, en hest der. Og helt borti hjørnet danner de svarte prikkene stjernebildet Karlsvogna om man bare myser med øynene på riktig måte.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Jeg er overbevist om at mønstrede våtromsgulv gir oss mer fullverdige sjelsliv og sterkere kreative egenskaper. Hvis du trener opp sanseapparatet til å kjenne igjen mening i mønsteret, blir du i stand til å gjøre det samme på andre områder i livet. Du blir bedre i kryssord og sudoku. Du kan glede seg over abstrakt kunst. Du lærer deg å kjenne igjen de lange linjene i politikken. Du kan til og med finne mening i livet.

Mennesker går på do titusener av ganger i løpet av et liv. Hvis du bruker denne tiden til å stirre ned i mønsteret på dogulvet blir du snart en kløpper til å tolke laminatgulvets mysterier. Selv om din tolkning av dogulvet er din egen, fullt og helt, kan mønsteret også tolkes i fellesskap. Spør gjerne en kollega om hans opplevelse av mønsteret på den venstre doen. «Så du den bebrillede hunden jeg snakket om, Anders?». Lunsjpausen blir mer spennende når man kan dele sine private domønstertolkninger med andre.

Ikke at vi snakker om det så ofte, men mennesker har tolket mønsteret i dogulvet i flere generasjoner. Helt siden laminatdekket dukket opp i forrige århundre. Men nå er denne kilden til kognitiv fostring i ferd med å forsvinne, og det er synd.

Den største trusselen mot mønstrede dogulv er vårt ønske om å pusse opp i et stadig mer frenetisk tempo – og den grufulle interiørminimalismen som følger med oppussingen. I alle de nyoppussede badene må mønstrede nemlig gulv vike for glatte, ensfargede fliser i hvit, eggehvit og fransk grå. Hjernen får ingenting å bryne seg på i møte med en ensfarget baderomsflis. Det skaper ørken i hodet.

Enda verre er det at de få mønstrede dogulvene som er igjen i landet vårt fullstendig overses av de som bruker dem. Dette fordi vi alle har lagt oss til uvanen å bruke mobilen på do. Hvis du leser dette mens du sitter på toalettet vil jeg på det sterkeste anbefale deg å legge vekk det du har i hendene og se om du er velsignet med et mønstret dogulv å stirre på.

Hvis du synes det er vanskelig å legge vekk mobilen, kan du kombinere det beste fra to verdener ved å skru på kamerafunksjonen på din telefon. På den måten kan du stirre på dogulvet og på din kjære iPhone 8 samtidig. Finner du en fascinerende figur i mønsteret, kan du sende den som snap til din beste venn. Kanskje får du en tilbake?

Vi må hegne om mønsteret i dogulvet. Mønsteret har skjult hemmeligheter i generasjoner. Om boligen har vært i familien over tid er det ikke usannsynlig at både din farmor og pappas første kjæreste har funnet drager og rare klovnefjes i det samme gulvet som du nå stirrer på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!