Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nei Nei Neis

Deres «modne» album.

CD: På gradvall.se legger den svenske musikkjournalisten Jan Gradvall stadig ut gamle perler fra sitt arkiv. Nylig la han ut et intervju med Øya-aktuelle Beck, gjort i 1994. -  Att vara produktiv tror jag är en förutsättning för att kunna utvecklas. Titta bara på Beatles och Stones, de gjorde nya album nästan varje halvår när de var som bäst, sa Beck den gang. Yeah Yeah Yeahs har aldri vært fullt så produktive, men noe har uansett gått tapt på de tre åra som har gått siden forrige utgivelse.

Singelband

I åra fra 2001 til 2003 var YYYs et av verdens mest spennende band. «Bang», fra deres selvtitulerte debut-ep fra 2001, får det fortsatt til å rykke i kroppen, og de fulgte opp med «Machine EP» (2002), der tittelsporet var typisk YYY: Vokal ringt inn fra en telefonkiosk, trommer fra et garasjeanlegg og gitar fra et sted nedenfor hofta. De ga ikke ut mye, de var bandet som sa ingenting og lovte alt, og fram mot debutalbumet, «Fever To Tell» (2003), levde YYYs-fansen, som barn som før jul, i en tilstand av forventningslykke. I ettertid er det bare en låt som gjelder fra det albumet: «Maps», en monumental, hamrende ballade. Slik sett er historien om YYYs historien om tre låter. Hver av disse låtene bar hver sin utgivelse. Finnes det en slik låt på «Show Your Bones»? Nei.

Seigt

Tittelen på den nye plata kan leses som en oppfordring til å vise hva du er lagd av, hva som bor i deg. Og YYYs er, anno 2006, lagd av en seig, firkanta, voksen blues, det durer i vei i et ingenmannsland av et tempo, helt uten nerve. «Fancy» har noe av det monumentale fra «Maps», men savner helt det emosjonelle trøkket; «Phenomena» refererer elegant til LL Cool J, men referansen framstår på samme tid som utrolig smart og som bare tøys.Men det finnes, som alltid, håp. Albumet er produsert av Sam «Squeak E. Clean» Spiegel, broren til regissør Spike Jonze. Han gjør ikke mye ut av seg her, men i fjor lagde han og vokalist Karen O en vakker låt om å løpe i søvne, kalt «Hello Tomorrow», for Adidas. Låta var drukna i klang, som et ekko av det som skal komme: Karen Os soloalbumdebut, ventet i 2007, produsert av Spiegel. Forventningslykken, den er din nå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling