Anmeldelse: Peter May, «Jeg svikter deg aldri»

Nei og nei, Peter May

Jeg kan ikke forstå at proffe Peter May har sett seg fornøyd med denne kaotiske krimmen.

FALLER SAMMEN: Peter Mays nye krim utspiller seg i Ytre Hebridene, i likhet med tidligere bøker - men denne krimmen faller stygt sammen på slutten. Bildet fra øya Berneray på Ytre Hebridene. Foto: Andrew Wilson/Scottish Viewpoint/REX / NTB scanpix
FALLER SAMMEN: Peter Mays nye krim utspiller seg i Ytre Hebridene, i likhet med tidligere bøker - men denne krimmen faller stygt sammen på slutten. Bildet fra øya Berneray på Ytre Hebridene. Foto: Andrew Wilson/Scottish Viewpoint/REX / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: En av de aller beste krimseriene som er utgitt på norsk de seinere åra er «Lewistrilogien» (2017-18) av Peter May.

Den skotske forfatteren klarer det mange krimforfattere ikke er i stand til: Å lage god skjønnlitteratur parallelt med et krimmysterium som går gjennom marg og bein.

Goliat forlag har fulgt opp May-suksessen med å oversette den produktive skotten på løpende bånd. Blant annet med de to like fabelaktige «Coffin Road» (2019) og «Drapet på Entry Island» (2019), og den noe svakere «Ualminnelige mennesker» (2019) fra samme år.

Dystre hemmeligheter

En vesentlig årsak til Mays suksess er at han legger mysteriene sine til de værharde Ytre Hebridene, der de mange dystre hemmelighetene i det lille øysamfunnet forsterker den dramatiske handlingen.

Det gjør han også i «Jeg svikter deg aldri». Den åpner riktignok i Paris. Der møter vi ekteparet Ruairidh og Niamh. De bor på Isle of Lewis, og er i Paris for å selge sin eksklusive ullkolleksjon med hjemmevevd tweed fra barndomsøya. Det er en tydelig nervøs stemning mellom dem.

Niamh har mottatt en mail der det står at ektemannen er utro med den russiske designeren Irina. Nå skal Ruairidh møte Irina, og Niamh konfronterer ham med beskyldningen. Han svarer iskaldt og går for å møte Irina. Niamh angrer, løper etter ham, men det er for seint. Han setter seg inn i bilen til Irina. Få minutter etter eksploderer den.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer