DEBATT

Debatt: Rasisme

Nei, omvendt rasisme er ikke en greie

Om du ikke ser det, er det mest sannsynlig fordi du er hvit.

SYSTEMATISK RASISME: Vil hvite oppleve å ikke få jobb på bakgrunn av deres hudfarge? Eller ikke få jobbintervjuer fordi de har et typisk norsk navn? At sjansen for å bli stoppet av politiet er større fordi de er hvite, spør Lisa Esohel Knudsen. Foto: Privat
SYSTEMATISK RASISME: Vil hvite oppleve å ikke få jobb på bakgrunn av deres hudfarge? Eller ikke få jobbintervjuer fordi de har et typisk norsk navn? At sjansen for å bli stoppet av politiet er større fordi de er hvite, spør Lisa Esohel Knudsen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg scrollet gjennom facebook-feeden en dag, kom det opp et arrangement med tittelen: «Hvordan motvirkes rasisme og omvendt rasisme?». Det satte i gang noen tanker.

«Omvendt» og «rasisme» er to ord som etter min mening ikke burde være i samme setning. Rasifiserte personer har hørt dette begrepet ofte, spesielt når vi forteller om rasisme: «Men hva med omvendt rasisme?», og «Det er jo ikke bare hvite som kan være rasister!»

Det signaliserer at mine opplevelser ikke er viktige, og vitner om en manglende forståelse for hva rasisme i bunn og grunn er. Vi må helt klart snakke mer om rasisme, men enda viktigere er det at vi forstår hva det betyr.

Jeg tror mange tenker på rasister som onde mennesker som gjør onde ting. Med dette som utgangspunkt blir det veldig vanskelig for rasifiserte personer å snakke om rasisme. Det er ikke bare noe individer utfører med intensjonen om å diskriminere noen med annen hudfarge. Ofte er det holdninger og fordommer som mange ikke engang er bevisste selv. Men det er også mye mer enn det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer