DEBATT

Debatt: Rasisme

Nei, omvendt rasisme er ikke en greie

Om du ikke ser det, er det mest sannsynlig fordi du er hvit.

SYSTEMATISK RASISME: Vil hvite oppleve å ikke få jobb på bakgrunn av deres hudfarge? Eller ikke få jobbintervjuer fordi de har et typisk norsk navn? At sjansen for å bli stoppet av politiet er større fordi de er hvite, spør Lisa Esohel Knudsen. Foto: Privat
SYSTEMATISK RASISME: Vil hvite oppleve å ikke få jobb på bakgrunn av deres hudfarge? Eller ikke få jobbintervjuer fordi de har et typisk norsk navn? At sjansen for å bli stoppet av politiet er større fordi de er hvite, spør Lisa Esohel Knudsen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg scrollet gjennom facebook-feeden en dag, kom det opp et arrangement med tittelen: «Hvordan motvirkes rasisme og omvendt rasisme?». Det satte i gang noen tanker.

«Omvendt» og «rasisme» er to ord som etter min mening ikke burde være i samme setning. Rasifiserte personer har hørt dette begrepet ofte, spesielt når vi forteller om rasisme: «Men hva med omvendt rasisme?», og «Det er jo ikke bare hvite som kan være rasister!»

Det signaliserer at mine opplevelser ikke er viktige, og vitner om en manglende forståelse for hva rasisme i bunn og grunn er. Vi må helt klart snakke mer om rasisme, men enda viktigere er det at vi forstår hva det betyr.

Jeg tror mange tenker på rasister som onde mennesker som gjør onde ting. Med dette som utgangspunkt blir det veldig vanskelig for rasifiserte personer å snakke om rasisme. Det er ikke bare noe individer utfører med intensjonen om å diskriminere noen med annen hudfarge. Ofte er det holdninger og fordommer som mange ikke engang er bevisste selv. Men det er også mye mer enn det.

Rasisme er et strukturelt fenomen som systematisk jobber for å opprettholde en rekke privilegier for hvite. En gjennomgående norm om hvithet – at hvite er siviliserte, sofistikerte og dannede, mens rasifiserte representerer det motsatte.

MUSLIMHAT: Cathrine Thorleifsson ved UiO forteller om globale, transnasjonale fellesskap på nettet hvor det spres sterkt rasistisk innhold. Vis mer

Sindre Bangstad og Cora Døving skriver i Hva er rasisme?: «Selv om verken fordommer eller rasisme er forbeholdt hvite europeere og amerikanere [ …] kommer vi ikke unna det faktum at det i moderne tid har vært en nær forbindelse mellom europeisk kolonialisme og rasisme.»

Det handler altså om makt. Både den hverdagslige sosiale rasismen, og de store strukturelle utfordringene tegner det fulle bildet.

Poenget mitt er ikke at hvite mennesker ikke kan oppleve fordommer og diskriminerende atferd fra rasifiserte. Men heller at dette ikke kan kalles rasisme fordi det ikke bunner i og opprettholdes av hvithetens strukturelle, historiske og globale maktposisjon.

I tillegg må vi ta i betraktning hvordan mennesker med minoritetserfaring kan oppleve stigmatisering som en konstant kamp. Vil hvite oppleve at de ikke får jobb på bakgrunn av deres hudfarge? Eller ikke få jobbintervjuer fordi de har et typisk norsk navn? At sjansen for å bli stoppet av politiet er større fordi de er hvite?

Rasisme er systematisk og gjennomsyrer alle aspekter i samfunnet. Om du ikke ser det, er det mest sannsynlig fordi du er hvit, og ikke blir konfrontert med det. Og det å ikke måtte tenke på dette, er et privilegium.

Vi skal snakke om fordommer og diskriminering mot hvite, men det kan ikke likestilles med den historiske, strukturelle og sosiale rasismen som rasifiserte mennesker opplever. Det er avgjørende at vi alle har en felles forståelse for hva rasisme er og hva det innebærer i det norske samfunnet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer