KOMMENTARER

Nei, pandemien redder ikke klimaet

Corona er bra for klimaet, men farlig for klimapolitikken.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Himmelen over kinesiske byer er igjen blå. Der de for kort tid siden var innhyllet i smog, glitrer de i solen. I det folketomme Venezia har vannet i kanalene gått fra grumsete til klart.

Det skjer mye rart når menneskene trekker seg tilbake, og det er forbløffende hvor raskt det skjer. Hvis vi går vekk fra enkelteksemplene og over på det generelle, tyder alt på at utslippene av klimagasser i 2020 vil gå kraftig ned. Under finanskrisa som startet høsten 2008, gikk utslippene innenfor kvotesystemet i EU ned med 10-11 prosent. Den krisa rammet ikke like bredt. Vi kan altså regne med at reduksjonen i utslipp blir enda større denne gangen.

Så flott! Hva er da problemet, er det lett å spørre seg. Er ikke dette bare det endelige beviset på at redusert forbruk er det som skal til for å kutte utslippene og stoppe klimakrisen, og at pandemien har satt oss på rett spor?

Ja, men nei.

Verden vil vende tilbake. Den vil kanskje ikke vende tilbake i akkurat samme form, men den vil likne mistenkelig. Vi kan ta flybransjen som et eksempel. Hvis krisa blir langvarig, og den i praksis ikke går over før en vaksine er på plass innen 12-18 måneder, kan selskaper ha gått konkurs. Billettene kan ha blitt dyrere. Sikkerhetstiltak rundt om i verden mot smitte fra reisende kan også økte kostnadene ytterligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer