Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Statsbudsjettet

Nei, regjeringen kutter ikke støtten til fri rettshjelp, bleier og multihandikappede

Det er ikke korrekt.

AVKREFTER: Stortingsrepresentant Himanshu Gulati avkrefter at regjeringen kutter i viktige velferdsgoder. Her ankommer han landsstyret i Frp på Refsnes Gods tidligere i år. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
AVKREFTER: Stortingsrepresentant Himanshu Gulati avkrefter at regjeringen kutter i viktige velferdsgoder. Her ankommer han landsstyret i Frp på Refsnes Gods tidligere i år. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble statsbudsjettet for 2019 presentert, og i ettertid hevdet flere medier at regjeringen foreslår kutt til fri rettshjelp, multihandikappede, glutensyke og inkontinente. Problemet er bare at mange av disse påstandene enten er direkte feil eller villedende.

La oss starte med påstanden om kutt i 79 millioner kroner til fri rettshjelp. Dette er en såkalt regelstyrt ordning, som betyr at bevilgningen endres i tråd med hvor mange som har krav på ordningen hvert år. Det er derfor ingen kutt i rettshjelp til neste år, men det anslås at færre vil bruke ordningen.

Det ble videre hevdet at det kuttes i innkjøp av bleier til personer med urinlekkasje. Her er det riktignok beregnet en innsparing på 30 millioner kroner i budsjettet, men dette går på fortjeneste til leverandør og apoteker. Brukerne vil fortsatt få den type produkter de har krav på.

Det ble også hevdet at glutenallergikere nå ikke vil få dekket glutenfri mat. Satsen for ekstrautgifter til glutenfri mat ble satt ca. 20 år siden, og siden den tid er ekstrautgiftene for glutenfri mat beregnet å ha gått ned om lag 16 000 kroner i året. Glutenallergikere skal fortsatt få støtte til faktiske ekstrautgifter, men de skal ikke subsidieres utover dette. Videre gjøres det riktignok en endring for såkalte non-cøliaki allergikere, men dette er basert på medisinske fagmiljøer sine innspill.

Det ble av NRK også hevdet at ressurskrevende brukere, som f.eks. multihandikappede, får kutt i sine tjenester. Det er ikke korrekt. Det gjøres en endring i hvor stor andel av utgiftene for slike tjenester kommunene skal få dekket direkte fra staten, og hvor mye som dekkes gjennom de generelle kommuneoverføringene som har økt kraftig de siste årene. Brukerne påvirkes ikke av endringen.

Dette forklarer noen av kutt-anklagene mot regjeringen, ikke minst i en samleoversikt presentert av NRK. Jeg skulle gjerne ønsket at NRK også hadde tatt seg tid til å nevne noen av de foreslåtte styrkingene på omsorgsområdet, som f.eks. bygging/forbedring av 1500 nye heldøgnsplasser, en utvidelse av statlig finansiert eldreomsorg, etableringen av et nasjonalt eldreombud og 450 nye dagsaktivitetsplasser for hjemmeboende med demens.

Et statsbudsjett er aldri perfekt. Media og partiene skylder imidlertid innbyggerne å gi et mest mulig korrekt og redelig bilde av hva endringene betyr, spesielt når reduserte utgifter har mer tekniske årsaker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!