Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Svangerskap

Nei, Ropstad. Klarer man ett, klarer man ikke nødvendigvis to

Rent medisinsk sett er det mange grunner til at det ikke er bare bare å bære fram to barn på en gang.

PÅKJENNING FOR KROPPEN: Er man gravid med tvillinger fordobles påkjenningen på kroppen, skriver innsender. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
PÅKJENNING FOR KROPPEN: Er man gravid med tvillinger fordobles påkjenningen på kroppen, skriver innsender. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samme dag som KrF gikk inn i regjering og nestleder Kjell Ingolf Ropstad uttalte «klarer man å bære fram ett barn, så klarer man å bære fram to» hadde jeg min avsluttende eksamen i nettopp gynekologi og obstetrikk. Der der hadde vi blant annet forberedt oss på spørsmål rundt komplikasjoner rundt tvillinggraviditet, så det er et tema jeg kan litt om.

Jeg er på ingen måte ekspert, men det er helt tydelig ikke Ropstad heller. For, rent medisinsk sett er det mange grunner til at det ikke er bare bare å bære fram to barn på en gang.

Tvillinger fødes ofte før fosterutviklingen er ferdig og mor og barn må ofte tilbringe mye tid på sykehuset etter fødsel. Det er høyere sjanse for høyt blodtrykk under graviditeten noe som igjen øker sjansen for andre komplikasjoner hos både mor og barn.

Tvillinger er ofte små og født med lav vekt i og med at de er født før tiden. Det er høyere antall dødfødsel blant tvillingmødre. Det er større sjanse for hjertefeil hos barna og det er større sjanse for anemi. Bare for å nevne noen av de mulige komplikasjonene.

Mange tvillinger forløses gjennom keisersnitt, noe som ei heller er optimalt. Et keisersnitt øker sjansen for infeksjon i både livmor og hud, det øker sjansen for at livmor kan revne ved seinere graviditeter og det øker sjansen for komplikasjoner relatert til at mor blir sengeliggende lenger enn en som føder vaginalt, som øker sjansen for blodpropp.

Så er det kvinnens kropp. Jeg tror vi alle kan være enig om at det å gå gravid i ni måneder er en påkjenning på kroppen. Du blir tyngre, oppblåst, noen blir fryktelig hovne, det kan være vondt og tungt å bevege seg og det er vanskelig å finne en posisjon som er behagelig å ligge i. Men er man gravid med tvillinger, så fordobles jo alt dette.

En kvinne som er gravid med tvillinger når «maksvekten» til en som er gravid med ett barn i uke 25-26, men skal likevel fortsette å legge på seg i en del uker til. De har tyngre morkake, mer fostervann og dobbelt antall barn i magen. Vektøkningen i seg selv er en stor byrde for en gravid kvinne.

Helt til slutt, litt om det etiske ved det. Jeg mener det er helt feil og rett og slett hårreisende at en regjering skal bestemme om kvinner skal gå gjennom en tvillinggraviditet eller ikke. Hvordan i all verden er dere skikket til å kunne bestemme noe slikt? Vet dere om alle aspektene i alle nordmenns liv? Vet dere om økonomien til herr og fru Nordmann tåler en tvillinggraviditet? Vet dere om kroppen til fru Nordmann tåler det?

Vet dere om fru Nordmann tåler den psykiske påkjenningen av altfor lite søvn? Nei, det vet dere ikke! Det er kun mor som vet om hun fysisk, psykisk eller økonomisk vil kunne tåle dette, og det er derfor hun som bør bestemme det! Så nei kjære Ropstad. Klarer man ett, klarer man ikke nødvendigvis to.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!