DEBATT

Debatt: Svangerskap

Nei, Ropstad. Klarer man ett, klarer man ikke nødvendigvis to

Rent medisinsk sett er det mange grunner til at det ikke er bare bare å bære fram to barn på en gang.

PÅKJENNING FOR KROPPEN: Er man gravid med tvillinger fordobles påkjenningen på kroppen, skriver innsender. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
PÅKJENNING FOR KROPPEN: Er man gravid med tvillinger fordobles påkjenningen på kroppen, skriver innsender. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Samme dag som KrF gikk inn i regjering og nestleder Kjell Ingolf Ropstad uttalte «klarer man å bære fram ett barn, så klarer man å bære fram to» hadde jeg min avsluttende eksamen i nettopp gynekologi og obstetrikk. Der der hadde vi blant annet forberedt oss på spørsmål rundt komplikasjoner rundt tvillinggraviditet, så det er et tema jeg kan litt om.

Jeg er på ingen måte ekspert, men det er helt tydelig ikke Ropstad heller. For, rent medisinsk sett er det mange grunner til at det ikke er bare bare å bære fram to barn på en gang.

Tvillinger fødes ofte før fosterutviklingen er ferdig og mor og barn må ofte tilbringe mye tid på sykehuset etter fødsel. Det er høyere sjanse for høyt blodtrykk under graviditeten noe som igjen øker sjansen for andre komplikasjoner hos både mor og barn.

Tvillinger er ofte små og født med lav vekt i og med at de er født før tiden. Det er høyere antall dødfødsel blant tvillingmødre. Det er større sjanse for hjertefeil hos barna og det er større sjanse for anemi. Bare for å nevne noen av de mulige komplikasjonene.

Mange tvillinger forløses gjennom keisersnitt, noe som ei heller er optimalt. Et keisersnitt øker sjansen for infeksjon i både livmor og hud, det øker sjansen for at livmor kan revne ved seinere graviditeter og det øker sjansen for komplikasjoner relatert til at mor blir sengeliggende lenger enn en som føder vaginalt, som øker sjansen for blodpropp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer