- «Nei, så norsk du er blitt!»

Dansebandet Svartingarna er opptatt av opphav.

(Dagbladet.no): Drammenshallen forrige lørdag: Det koker. 2500 elleville danseglade dansebandentusiaster svinger seg til de smektende rytmene av Svartingarna.

På scenen står vokalist Zahid Ali, kjent fra TV2-programmet «Rikets Røst». Han tar fatt på refrenget:

- «Nei, så norsk du er blitt, nå må du tenke på opphavet ditt».

Tekstforfatter Geir Sindre Breivik forklarer det politiske budskapet i refrenget for Dagbladet.nos lesere.

- I utgangspunktet er Svartingarna et helpakistansk band, og bandmedlemmene er opptatt av å holde på sine røtter. Når da ett av bandmedlemmene begynner å gjøre litt for norske ting, er det viktig å si ifra, sier Breivik.

Han sikter da til at vokalist Zahid Ali har gått på skøyter i Vikingskipet, prøvd å bestige Galdhøpiggen og gjort hallingkast. Disse stuntene har fått ulik mottakelse i det norske og det pakistanske miljøet.

- Problemet er at da han gikk på skøyter og fjelltur ble det litt for godt mottatt blant nordmenn. Det er for typisk norsk. Derfor er det viktig å oppfordre til at man skal huske på opphavet sitt, sier Breivik.

Garageband fra Pakistan

VIL EROBRE NORGE: Ifølge bandet selv har Svartingarna solgt én million plater i Pakistan. Nå vil de lokke norske platekjøpere til butikkene med slagere som «Mitt eget Blue Karachi&. Foto: THOMAS WIBORG
VIL EROBRE NORGE: Ifølge bandet selv har Svartingarna solgt én million plater i Pakistan. Nå vil de lokke norske platekjøpere til butikkene med slagere som «Mitt eget Blue Karachi&. Foto: THOMAS WIBORG Vis mer

Men nå ble ikke Svartingarna dannet av politiske årsaker. Svartingarna handler først og fremst om å lage musikk og ha det gøy, forklarer Breivik. Tekstforfatteren husker ikke nøyaktig når bandet ble startet, men forteller at det har vært et prosjekt i lang tid.

- Vi har lenge vært sugne på å starte band. Svartingarna begynte som et garageband i Pakistan, før de slo i gjennom som husband på fergja mellom India og Pakistan.

Nå er de blitt superstjerner. For ifølge rimelig sikre kilder, det vil si bandet selv, har Svartingarna solgt én million plater i hjemlandet Pakistan. Nå venter det norske musikkpublikummet.

Norge for sine føtter

Etter brakdebuten forrige lørdag, venter TV-opptreden på «Rikets Røst» 9. februar. Hva som skjer etter det er usikkert, men ambisjonene er klare.

- Bandet drømmer selvsagt om å legge ut på norske landeveier for å turnere. Målet er å legge hele Norge for våre føtter og selge like mange plater som i Pakistan.

Låtene som skal lokke pengene ut av lommene på norske platekjøpere heter blant annet «Du må pina dø vaske bønnematta di sjølv» og «Mitt eget Blue Karachi».

Tekstforfatter Breivik viser liten forståelse når Dagbladet.no spør om ikke Svartingarna likner vel mye på kjente låter fra andre artister og danseband.

- Vi lager vår egen musikk. Vel, har vi muligens hentet noe inspirasjon på melodisiden.

Tok en Mira

Det tok bokstavelig talt av da Zahid Ali og de andre opptrådte forrige lørdag. Så høy ble stemningen at Zahid tok en Mira Craig og satte ut for scenekanten.

- Det var første gang i dansebandhistorien at en dansebandvokalist stagedivet, sier Breivik.

Han vil ikke si for mye om skadeomfanget, og han vil heller ikke svare på om det er derfor Dagbladet.no ikke lykkes med å komme i kontakt med vokalisten.

<B>FANT TONEN:</B> Bandet Ole Ivars hadde tidligere på kvelden vunnet Spellemannsprisen. Senere ventet opptreden med Zahid Ali.
<B>FIKK VARME OPP:</B> Ole Ivars var så heldige at de fikk varme opp for Svartingarna.