FJONGE FJON: Denne karen ble kanskje litt ekstra redd av å lese nettaviser i går. Foto: NTB Scanpix
FJONGE FJON: Denne karen ble kanskje litt ekstra redd av å lese nettaviser i går. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nei, skjegget ditt inneholder ikke mer bæsj enn et toalett

Slik ble et skrått tv-innslag til påstått forskning.

(Dagbladet): Sprang du hjem fra jobb eller skole i går for å slite ut ansiktshårene dine etter å ha lest «forskning» i norske nettaviser på at det er flere tarmbakterier i skjegg enn i et gjennomsnittlig dass?

Det er ingen grunn til panikkbarbering. 

Kilden for denne påståtte forskningen er nemlig et skrått, tominutters innslag fra lokal-tv i New Mexico.

Her får reporteren, etter å ha tatt skjeggprøver fra en liten håndfull menn på gata, en privat lab til å gjøre en bakterieveksttelling på det innsankede materialet.

Bedriten studie Noen av disse skjeggprøvene bærer prov på at enkelte testpersoner ikke er bestevenn med såpe og vann, uten av det blir tatt noen kontrollprøver av hvordan det står til med hygienen andre steder på kroppen til vedkommende, som for eksempel i håret.

Innslaget viser heller ikke at det er gjort noen sammenligninger av hvor stor forekomst det er av tarmbakterier i ansiktet til skjeggløse menn.

Lokal-tv-innslaget hevder imidlertid ikke å berike verden med seriøs forskning.

Litt mer futt får likevel saken når den rappes av den britiske tabloiden Daily Mirror, uten noen form for kildehenvisning. Her blir mikrobiolog John Golobic plutselig forfremmet til «forsker» og det framstilles som at prøvene er gjort på hans initiativ som en del av en større, seriøs studie.

Herfra er veien kort til store skandinaviske medier som VG, TV 2, Ekstra Bladet og Expressen, der flere av dem velger å sitere den litt mer saftige andrehåndskilden.

- Grunnleggende feil Overlege Per Espen Akselsen ved Haukeland universitetssjukehus reagerer på sammenligningen mellom skjegg og toalett.

- Der er noe grunnleggende feil når man lager denne typen sammenligninger. Bakterier er helt nødvendige for at mennesker skal overleve. Der det er levende vesener er det også bakterier. Enten det er dyr eller mennesker finnes det bakterier i omgivelsene til disse. Tarmkanalen er full av bakterier. Det er mest i den nedre, men også en hel del i den øvre delen som starter ved munnen. At du finner disse bakteriene rundt kroppsåpninger er det ikke noe unaturlig i, sier han til Dagbladet.

Dag Harald Skutlaberg, som er mikrobiolog ved samme sykehus, har heller aldri hatt skjegg på lista over potensielt utsatte steder for farlig bakterieflora.

Også han mener at sammenligninger med toaletter blir feil.

- Det man vet er at det som regel er vel så mye E. Coli-bakterier i en klut på kjøkkenet som i en klut på do. 

Du kan altså puste lettet ut. Så lenge du ikke selv smører avføring i skjegget ditt, da.

Vasker skjegget En av Pop-Norges mest skjeggete menn for tida, Magnus Eliassen fra blant annet Sirkus Eliassen, lar seg heller ikke skremme til å finne fram høvelen.

- Om jeg har tenkt på at skjegget kan være fullt av bakterier? Ja, det har jeg selvfølgelig - i likhet med at kjøkkenbenken min, oppvaskkummen og lufta jeg puster i er full av bakterier, påpeker Eliassen helt korrekt.

- Det er bare noe man må venne seg til som et menneske. Hvis man for eksempel kysser noen, er det jo ikke måte på hva man kan få i seg, sier han.

Eliassen påpeker likevel at han er opptatt av å holde skjegget rent.

- Jeg vasker det med vanlig shampo like ofte som jeg vasker håret, sier han.

Eliassens nye utseende ble avslørt for folk flest på talkshowet «Lindmo» i helga. 

Han har pådratt seg pryden som en del av et veddemål med seg selv - men nekter å si noe om hva veddemålet innebærer eller hvor lenge han har tenkt å beholde skjegget.

- Nå er det blitt så stort at det ikke lenger stemmer overens med det indre bildet jeg har av meg selv, sier han til Dagbladet.

GROR GODT: Magnus Eliassens skjegg begynner å anta ZZ Top-proposjoner. Foto: Privat
GROR GODT: Magnus Eliassens skjegg begynner å anta ZZ Top-proposjoner. Foto: Privat Vis mer