TEAM STATSMINISTERKANDIDAT: Stortingsvalget 2017 er ikke et skjebnevalg. Til det er Team Jonas og Team Erna er altfor enige om de store sakene.
TEAM STATSMINISTERKANDIDAT: Stortingsvalget 2017 er ikke et skjebnevalg. Til det er Team Jonas og Team Erna er altfor enige om de store sakene.Vis mer

Tuftebarten:

Nei, stortingsvalget er ikke et skjebnevalg. Men DU står overfor et skjebnevalg

«Skjebnevalget».

Meninger

Da var vi på oppløpet av valgkampen, og tradisjonen tro er det tid for kjendisopprop. Denne gang er det Ingebrigt Steen Jensen som har fått med seg Brede Hangeland og noen til i kampen for et varmere samfunn. «Dette er et skjebnevalg. Jeg har aldri følt at det har stått mer på spill enn nå», sa Steen Jensen og la til at det handler om kjernen i nasjonens sjel.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Men Mister Stabæk Himself er som vanlig mer pompøs enn presis. Stortingsvalget 2017 er ikke et skjebnevalg. Til det er Team Jonas og Team Erna er altfor enige om de store sakene. Og selv om mandag er en ypperlig anledning til å bytte ut et par skamløse statsråder, vil Facebook-støttegruppene til Listhaug fortsatt være der på tirsdag. Og i opposisjon vil de vokse seg store og feite.

Det betyr ikke at du skal la være å stemme. Hallo, du kan jo være med å bestemme hvem som skal lage de deilige lovene våre. Hvem som skal sitte i regjering. SELVFØLGELIG SKAL DU STEMME!

Men uansett valgresultat er folkestyret vårt nede for telling. Og det har sånne døve kjendisopprop litt av skylda for. De får det nemlig til å høres ut som om at alt vil bli bra om du bare putter riktig stemmeseddel i urna.

Stortingsvalg hvert 4. år er ikke nok til å få innflytelse. Bare spør Frp-erne som i 2013 trodde de hadde avskaffet bomringene. Eller SV-erne som så bombeflyene dra til Libya. Eller Jan Arild Snoen som trodde Erna skulle redusere den offentlige pengebruken. Eller alle som noen gang har stemt Venstre. Poenget er at stemmesedlene våre kommer til å bli tilgriset av realpolitikk og kompromisser før den neste regjeringen rekker å revidere en eneste budsjettpost.

Skjebnevalget er ikke på mandag. Det egentlige skjebnevalget er det du som må ta, så fort du kommer ut av stemmelokalet. Skal du være med å forme politikken må du nemlig organisere seg.

Det første du må gjøre er å melde deg inn i et politisk parti. Er du uenig i noen av sakene? Gå på et møte og si det! Antallet partimedlemmer har stupt i Norge over flere tiår, og konsekvensen er at en liten gjeng broilere former partienes politikk.

Det andre du må gjøre er å melde deg inn i en interesseorganisasjon. Jobber du i privat sektor? Fagorganiser deg og kollegaene dine! For første gang er under halvparten av nordmenn fagorganiserte. Det er en skam. Er du bedriftseier? Meld deg inn i NHO eller Virke. Et organisert arbeidsliv er garantien mot sosial dumping. Du tror vel ikke at Jonas eller Erna vil fikse det for oss?

Punkt tre er å stemme i kommunevalget. Bare seks av ti gjorde det i 2015. Selvpåført sentralisering kaller man sånt.

Det fjerde du må gjøre er å kutte pisspreiket om hemmelig valg. En enkelt stemme har liten effekt, men tør du begrunne den for de du kjenner vil den ha langt større effekt.

Eller drit i punkt 1-4 og gjør noe annet: et Facebook-opprop, et fakkeltog eller – gud hjelpe meg – en kronikk.

Vi har latt politikerne få lov til å ta med seg politikken og stikke av til Arendal. Nå må vi ta den tilbake. Skjebnevalget opp til deg og meg. Vi må bare stemme først.