Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nei takk til ny «Etterfølgeren»

Det blir neppe noen ny versjon av den norske filmen «Etterfølgeren». Viljen til å bevilge mer penger til slaktofferet er ikke særlig stor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Audiovisuelt Produksjonsfond sa nei til søknaden fra filmens produsent Sverre Pedersen om 800 000 kroner til å gjøre ferdig en ny kinoversjon av filmen.

- Vi hadde allerede bevilget 9,5 millioner til filmen, vi syntes ikke den var særlig vellykket og mente vi kunne bruke 800 000 kroner til andre formål, sier Helen Ohlson Berg i AV-fondet.

Også Norsk eksportråds Kultex-program har avslått en søknad om støtte til relanseringen.

Drålig kritikk

«Etterfølgeren» fikk dårlige kritikker ved premieren på årets filmfestival i Haugesund og er bare sett av om lag fem tusen mennesker på kino. Den handler om den norske minerydderen Johan Stensrud (Terje Strømdahl) og hans kamp meg seg selv og mot korrupsjon og krim i Mosambik.

Regissør Tor M. Tørstad har allerede klippet ferdig en ny versjon - med mindre preik og mer action - og det er penger til å gjøre ferdig en kinoklar film som mangler.

- Vi har sett den nye versjonen og synes ikke den er særlig vellykket heller, sier Ohlson Berg.

NRKs dramasjef Oddvar Bull Tuhus, som også har deltatt i produksjonen, er ikke enig med henne i dette:

- Det er ikke tvil om at den nye versjonen er bedre, sier han.

Fredspris

Men Bull Tuhus har heller ikke penger å bruke på en relansering av «Etterfølgeren»; NRK konsentrerer seg nå om å lage ferdig en TV-serie av opptakene.

Det var særlig tildelingen av Nobels fredspris til den internasjonale kampanjen mot landminer som ga produsentene tro på at det kunne være marked for en ny versjon av filmen. Målet var å få den med på årets filmfestival i Berlin.

- Vi har fått god respons fra festivalen på den opprinnelige versjonen, sier Sverre Pedersen, som ennå ikke har gitt opp håpet om å nå ut i verden med filmen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!