Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nei takk!

Hvorfor blir det alltid så mye bråk når rikinger vil gi bort kunst?

I nabofeide: Petter Olsens naboer mener milliardæren forsøker å gjøre inngrep på deres tomter. Her har han besøk av kulturminister Anniken Huitfeldt på Ramme gård. Bak: «Mann med gås», Edvard Munch, 1911. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
I nabofeide: Petter Olsens naboer mener milliardæren forsøker å gjøre inngrep på deres tomter. Her har han besøk av kulturminister Anniken Huitfeldt på Ramme gård. Bak: «Mann med gås», Edvard Munch, 1911. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Du må huske at vi har en ganske egalitær kultur. Vi har ikke tradisjon for å håndtere mesener, og er vel heller ikke så veldig gode på det, sier Erling Dokk Holm, førsteamanuensis ved Markedshøyskolen.

I det siste har det vært mye oppmerksomhet rundt Petter Olsens planer om et kunst- og opplevelsessenter på og rundt idylliske Ramme gård.

-  Trolig ikke ferdigstilt På mandag vedtok kommunestyret i Vestby, til naboenes store begeistring, å ikke gå inn for Olsens forslag om streng regulering av eiendommene i området. Olsen vil blant annet bygge opp kullboden som skal ha vært Edvard Munchs atelier til et overnattingssenter, og mener at resten av området også må tas vare på av kulturhistoriske hensyn.

- Med vedtaket på mandag blir det trolig ikke mulig å ferdigstille Munchs gamle eiendom på Ramme, med hans atelier og verksted, til Munch-jubileet neste år. Det er et valg politikerne har tatt, som vi må forholde oss til. Tiden begynner å bli knapp, sier Petter Olsen til Dagbladet.

Kjetting og harme Men Olsen er ikke den eneste som har møtt motstand mot planer om å dele kunst med befolkningen. Det ble ramaskrik da en anonym giver ville tilby berørte kommuner et minnemonument over 22.juli, laget av billedhugger Nico Wideberg.

Enda verre har det gått for Christian Ringnes og hans planlagte skulpturpark i Ekebergskogen. Politiet etterforsker nå en mistanke om korrupsjon i forbindelse med prosjektet, og en folkeaksjon har truet med å lenke seg fast i skogen for å hindre inngrep.

- Folk flest blir glade - Når det gjelder problemene Petter Olsen har støtt på, så er det ikke alle som ser på planene hans som en gave. Planene berører andre, og da skjønner jeg at de reagerer, sier Dokk Holm.

Har møtt motstand: Christian Ringnes planer om skulpturpark i Ekebergskogen har ført til hissig debatt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Har møtt motstand: Christian Ringnes planer om skulpturpark i Ekebergskogen har ført til hissig debatt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Han tror folk generelt blir glade for kunstgaver, til tross for at det kommer frem mye skepsis i mediene.

- Aksjonen for å bevare Ekebergskogen har omtrent null folkelig støtte, og diskusjonen der kommer nok etter hvert til å handle om hvorvidt folk liker skulpturene eller ikke, sier han.

- Gjenytelser - Er det et genuint ønske om å dele, eller er det andre årsaker som ligger bak givergleden?

- Det er nok giverglede der, men ikke nødvendigvis bare for å være snill. Det kan hende man ønsker positiv oppmerksomhet rundt seg selv, som jo er menneskelig. Det kan nok også være snakk om mer eller mindre eksplisitte gjenytelser. Det er mange eksempler fra byggesaker der folk mener de bør få bygge fordi de støtter det lokale fotballaget, sier Dokk Holm.

22.juli-monument: Da en anonym giver ønsket å gi bort Widerberg-skulpturer i vinter ble det bråk. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
22.juli-monument: Da en anonym giver ønsket å gi bort Widerberg-skulpturer i vinter ble det bråk. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media