Nei til armeens homosyn

Kvinner på randen spiller inn juleplate for Frelsesarmeen. Men før de sa ja til jobben, sa de klart fra om at de er uenige i armeens homosyn.

For første gang skal de tre gi ut plate sammen. Marit Voldsæter har mistet stemmen og klarer ikke synge. Uflaks. Trondheimssolistene er nemlig bare med på opptak i to dager. Men Kjersti Berge og Elisabeth Moberg synger av all sin kraft. Og forhåpentlig er Voldsæters stemme tilbake igjen til vokalinnspillingene mandag og tirsdag. I år er nemlig Kvinner på randen Frelsesarmeens utvalgte juleplateartister. Som eneste avis besøkte Dagbladet dem i studio.

-  Vi har lenge hatt lyst til å lage plate. Men vi har manglet et konsept. Man kan liksom ikke bare gå i studio og spille inn sanger man liker. Så ble det juleplate, og nå slipper vi å være morsomme. Ikke noe tull og tøys, ingen humor og ironi, sier Marit Voldsæter.

-  Ingenting?

-  Ingenting.

Ikke bare enige

De har tidligere sunget for Frelsesarmeens Julemusikantene-aksjon i Bergen. Og da de ble spurt om de ville spille inn juleplate til inntekt for Frelsesarmeens arbeid, var de ikke i tvil om at formålet var godt. Men Voldsæter, Berge og Moberg måtte likevel diskutere litt før de sa ja.

-  Vi er selvfølgelig ikke enige med Frelsesarmeen i alt. Homofilisynet deres, for eksempel, er vi grunnleggende uenige i. Men det sa vi klart ifra om, sier Marit Voldsæter.

-  Ikke alt kan være perfekt overalt. Vi sa hva vi mente, både til hverandre og til armeen, men vi ble enige om at vi oppfatter det humanistiske arbeidet til Frelsesarmeen som grunnleggende, og det støtter vi, sier Elisabeth Moberg.

 UTEN TULL OG TØYS, SA DE:  Kjersti Berge, Elisabeth Moberg og Marit Voldsæter skal spille inn juleplate for Frelsesarmeen. De påstår det er et prosjekt helt uten vitser, fritt for humor og tomt for ironi. Men helt alvorlige klarer de visst ikke å være ... Foto: Lars Myhren Holand
UTEN TULL OG TØYS, SA DE: Kjersti Berge, Elisabeth Moberg og Marit Voldsæter skal spille inn juleplate for Frelsesarmeen. De påstår det er et prosjekt helt uten vitser, fritt for humor og tomt for ironi. Men helt alvorlige klarer de visst ikke å være ... Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Det ble akseptert. Frelsesarmeen ville fremdeles ha dem som sine artister. Og nå blir det plate. På Kvinner på randen-måte.

Stemning

Damene bedyrer at de aldri noen gang før har øvd så mye som nå.

-  Elisabeth har fått oss til å

strekke oss lenger. Mange av arrangementene er krevende og vanskelige, sier Kjersti og Marit.

Julestemning har de fått på kjøpet, men det er blitt lite pakker så langt. Men de har gjort en innsats for å få julestemning selv om øvelsene har funnet sted midt på sommeren, ei tid da det er vanligere å gå rundt en bringebærbusk enn en enebærbusk.

-  Vi satt rundt kjøkkenbordet

til Elisabeth Moberg i juli og

drakk kaffe fra juleserviset, mens sola stekte. Lukta fra grillene

utendørs ødela julestemninga

bittelitt, men hver gang vi sang, fikk vi julestemning, forteller de.

Kvinnene har samarbeidet i ti år. Det er første gang de gir ut plate sammen. Og kanskje blir det den siste også. Eller kanskje ikke?

-  Vi må bli ferdig med denne før vi sier noe om det, men jeg vet ikke helt for min egen del om jeg er en plateartist, sier Marit Voldsæter.

-  Ikke for min del heller, sier Kjersti Berge.

-  Men Moberg kan gi ut plate.

-  Ja, Elisabeth kan gi ut plate, det er det ingen tvil om.