Nei til B-politi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forslaget om å la frivillige bistå politiet i enkelte av dets politioppgaver er farlig. Det peker mot et samfunn der rettsstatens voldsmonopol erstattes av et «anything goes» for å bekjempe kriminalitet.

Både Høyres Erling Lae og Hordaland Høyre har tatt til orde for at frivillige bør få hjelpe politiet med enkelte politioppgaver. Ingen mistenker dem for å ville institusjonalisere borgervern, men det er likevel verdt å tenke gjennom forslaget en gang til – særlig i kjølvannet av Hijab-diskusjonen.

Selve kjernen i hijab-saken var hvorvidt politiuniformen kunne kombineres med symboler som var politisk eller religiøst ladede og derfor ikke «nøytrale». Det underliggende premisset var at politifolk i uniform er en slags legemlig representasjon av statens makt og rettsstatens prinsipper.

Det skal ikke være noen tvil om hvor politiets lojalitet ligger – hos lovene. Derfor er det også avgjørende at det ikke sås tvil om hvem som har anledning til å utføre grunnleggende politioppgaver, det vil si oppgaver som dreier seg om myndighetsutøvelse. Det må være trenede og skolerte politifolk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer