Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Israel

Nei til demonisering av Israel

Tora Systad Tyssen sin ensidige kronikk og oppfordring til økonomisk og politisk boikott og sanksjoner mot Israel, illustrerer hvorfor den nye regjeringsplattformens formuleringer om Israel er nødvendig.

LIKE RETTIGHETER: Israel er trolig Midtøstens eneste reelle demokrati, med innbyggere av mange religioner med like demokratiske rettigheter. Det fortjener behandling på lik linje med alle andre land., skriver innsenderne. Foto: Reuters / NTB Scanpix
LIKE RETTIGHETER: Israel er trolig Midtøstens eneste reelle demokrati, med innbyggere av mange religioner med like demokratiske rettigheter. Det fortjener behandling på lik linje med alle andre land., skriver innsenderne. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La oss være de første til å slå fast at konflikten mellom Israel og palestinerne verken er enkel, ensidig eller fri for uskyldige ofre på begge sider. Representanten for Fellesutvalget for Palestina sitt ensidige forsøk på å presentere Israel som et monster, bidrar imidlertid ikke til en konstruktiv debatt om dette.

Israel er trolig Midtøstens eneste reelle demokrati, med innbyggere av mange religioner med like demokratiske rettigheter. Etter at jødene ble forsøkt utryddet etter folkemordet mot 6 millioner jøder under holocaust, ble Israel deres nye hjem. Det er et land, som til tross for en vanskelig og til tider voldelig konflikt, anstrenger seg sterkt for å hindre uskyldige tap av menneskeliv og hjelpe palestinere med behov for ulike typer medisinsk hjelp.

I tillegg er det et land med imponerende innovasjon- og kulturkraft, samtidig som det har opplevd boikott, isolasjon og eksistensielle trusler fra flere av sine arabiske naboland.

Israel fortjener ikke noen spesialbehandling fra Norge. Det fortjener imidlertid behandling på lik linje med alle andre land. Tyssen sin demoniserende linje overfor Israel er det motsatte av dette.

Samarbeid mellom våre to folk, økt handel, akademisk samarbeid og kulturell utveksling er et ønske fra den nye regjeringen. Samtidig skal vi ikke lukke øynene for de tingene vi er kritiske til, og regjeringspartiene er tydelige i sitt syn på bosettingspolitikken.

Det at det finnes en konflikt mellom israelerne og palestinerne er imidlertid ikke nok til å demonisere en av sidene. Vårt største bidrag til israelerne og palestinerne må være å oppfordre, og legge til rette for, en framforhandlet løsning mellom begge parter, som ivaretar regionens sikkerhet samtidig som den gir både israelerne og palestinerne forutsigbarhet og fred for framtida.

Vi er stolte over regjeringens positive holdning til økt samarbeid med Israel. Vi håper også at varig fred snart vil komme mellom Israel, de arabiske land og det palestinske folk, og tar avstand fra Tyssen sin demonisering av Midtøstens eneste reelle demokrati.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!