8.mai på nødrim:

Nei til den digitale hanemarsj

Heis flagget og husk dem som kjempet for vår frigjøring.

FRIGJØRINGSDAGEN: Denne allierte plakaten fra krigens siste år lar vi stå som et symbol for hva vi aldri må gi opp, kampen mot de onde brunsvidde kreftene. Foto: NTB Scanpix.
FRIGJØRINGSDAGEN: Denne allierte plakaten fra krigens siste år lar vi stå som et symbol for hva vi aldri må gi opp, kampen mot de onde brunsvidde kreftene. Foto: NTB Scanpix.Vis mer
Meninger

8. mai: Flagget ut på balkongen, heises også til topps. Norge i rødt, fritt og blått. Hvitt også. Flott. I by, land, kott og slott. Hot.

Frigjøringsdagen: Minnes våre forfedre som kjempet mot ondskapen, den som ikke ser ut til å bli borte, den som ikke døde ut i 1945. Det vi ser den dag i dag og i går. Her og ikke minst der ute på nettet. I hodene hos de med det brunsvidde alfabet. De som i dag sprer sitt hat 24 timer i døgnet. Vi sier ikke hvem, men vi vet hvem dere er. Der ute. Der ute. Vi følger med.

8. mai: Hva er det med folk som lar seg friste i 2019 av dette brune, djevelske tankegods? De skremmer. De truer. De kler seg pent. Den digitale hanemarsj. Vi vet hvem dere er. Vi hører og ser dere igjen ute i gatene. Vi lener oss på sykkelen til Kjakan, er klare. Ingen fare, jævla fascister. Knus dem. Hitling? Skulle bare mangle.

Frigjøringsdagen: Flagget, vaier. Vi lyser nesten alle idioter i bann selv om vi ikke tror på noen Guder, gudene er noen feige skurker. Klunker.

8. mai: Dette er til dere som seilte, som var på skauen, som gikk i skjul, heltene, dere som ble sendt bort, som ikke kom igjen, til dere som ikke ble brakkebaroner eller stripete, som tok et valg, mot den evige ondskap. Legger ned en krans på vår glemskhet. Våkn opp, selvgode klovn. Ja, du ja. Navn? Våger ikke navn. Vi skal ikke ha med deg i havn. Savn. Medmenneske stå fram. Nødrim over åsen der.

Frigjøringsdagen: Hør de gamle trekkfuglene plystre, kanskje kjenne en fønvind, ta en pjolter, en binders og det store sinnet, du får dette diktet av Jens Bjørneboe som sto på trykk i denne avisa 5. januar 1964:

Ti bud til en ung mann som vil frem i verden:

I

Det første bud er ganske lett.

De som er flest, har alltid rett

II

Tenk på hva folk vil si.

Og ta den sterkestes parti.

III

Og tviler du, så hold deg taus

til du ser hvem som får applaus.

IV

Tenk nøye ut hva du bør mene.

Det kan bli dyrt å stå alene.

V

Følg ingen altfor høye krav.

Men si, hva du har fordel av.

VI

Si alle hva de gjerne hører.

Gå stille gjennom alle dører.

(For sannhet bringer sorg og nød,

mens daglig løgn gir daglig brød)

VII

Gå aldri oppreist. Snik deg frem.

Og gjør deg varm i alle hjem.

VIII

Husk: Ingen mann kan roses nok.

Slik bygger man en venneflokk.

(og i et brødre-paradis

har du din beste livspolis)

IX

Av sladder husker du hvert ord

til bruk i neste sjefskontor.

(Men ingen taktfull sjel forteller

et ord til ham som ryktet gjelder)

X

Hvis siste bud blir respektert,

da er din fremtid garantert:

Følg dristig med i kamp mot troll,

– men vis fornuftig måtehold!

Skrid tappert frem i livets strid

– én time forut for din tid.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.