Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nei til dødsdommer på impuls

Politiet bør ha betenkningstid før de dreper.

FARLIG: Generelt bevæpnet politi langt mer enn politi som kun bruker våpen i særlige tilfeller. Foto: NTB Scanpix
FARLIG: Generelt bevæpnet politi langt mer enn politi som kun bruker våpen i særlige tilfeller. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

Debatten om vi skal ha bevæpnet politi i Norge blusser opp med jevne mellomrom. Ønsket om generell bevæpning av politiet i Norge møter stadig kritikk.

Denne kritikken møtes blant annet med et argument om at nesten alle andre land i verden har bevæpnet sitt politi. Det spørres om man tror at alle andre har tatt en dum beslutning og at bare vi og noen få andre land har «sett lyset». Det er mye å si om denne argumentasjonen. For det første kan det vel godt hende at en hel drøss med land har tatt en dårlig beslutning. Det hender stadig vekk på ulike områder i politikken. For det andre er det ikke nødvendigvis slik at det som er riktig for andre land nødvendigvis også er riktig for Norge. Det er særlig to grunner til hvorfor vi skiller oss ut som et land med mindre behov for et bevæpnet politi. En grunn er at vi er et av verdens aller tryggeste land. Behovet for harde midler er mindre enn i land med mer alvorlig kriminalitet. En annen grunn er at Norge har et godt utdannet politi. Våpen er i mange andre land nødvendig fordi politiet mangler kunnskap og ferdigheter til å løse kritiske situasjoner på annen måte. I Norge er det heldigvis ikke slik.

Debatten om vi skal ha bevæpnet politi i Norge er også en debatt om hva slags samfunn vi vil ha. Jeg vil ikke ha et samfunn der politiet har en rett til å felle umiddelbare dødsdommer. For det er en slik rett en generell bevæpning av politiet gir. Generell bevæpning gir en generell mulighet for tusenvis av politifolk til å drepe med et øyeblikks betenkningstid. At Politiets Fellesforbund til og med mener at de få sekundene det tar å lade er for lang, viser at de ønsker en mulighet til å skyte, og da i ytterste tilfelle drepe, nærmest på impuls. På et øyeblikk ønsker de å kunne ta avgjørelsen om å avslutte et annet menneskes liv. Selv om bevæpnet politi selvfølgelig også skal unngå å drepe, dreper generelt bevæpnet politi langt mer enn politi som kun bruker våpen i særlige tilfeller. Visstnok er det bare fem land som ikke hadde generelt bevæpnet politi i 2013: Norge, Storbritannia utenom Nord-Irland, Irland, Island og New Zealand. I disse landene, som til sammen har over 70 millioner innbyggere, drepte politiet sammenlagt kun tre stykker dette året. Til sammenligning drepte det generelt bevæpnede svenske politiet fire, mens politiet i USA tok over 400 liv. Å avslutte noens liv er ugjenopprettelig og det mest ekstreme politiet kan gjøre. Da bør de være sikre på at det er absolutt nødvendig for å redde noens liv. De bør ikke kunne drepe i et øyeblikks panikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling