Nei til fleire NATO-styrkar

Store sivile tap etter amerikansk flybombing og manglande kulturell respekt har ført til at tilliten til dei internasjonale styrkane no er sterkt redusert i Afghanistan.

OFFER: I alt 40 prosent fleire sivile vart drepen i Afghanistan i 2008 enn året før. Taliban er antatt å vere ansvarlig for litt over halvparten. Det gjer utanlandske styrkar ansvar for store sivile tap. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
OFFER: I alt 40 prosent fleire sivile vart drepen i Afghanistan i 2008 enn året før. Taliban er antatt å vere ansvarlig for litt over halvparten. Det gjer utanlandske styrkar ansvar for store sivile tap. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle snakkar om trong for ein ny strategi for Afghanistan og for ei politisk løysing, men svaret er så langt henta frå den gamle oppskrifta. Det er krav om meir NATO soldatar, meir koordinering og meir afghanisering, medan skuld vert fordelt på og frå alle partar. Kort sagt: meir av det prøvde og meir av det same. Det er lite konstruktivt på eit tidspunkt då manglande resultat frå denne strategien hittil — og 20 års dag markeringa av den sovjetiske uttrekkinga — fordrar sjølvransaking.

Høyre me på kva afghanarane og dei med langt fartstid i dette politiske spelet meiner, er signala klare. Det er nyleg kartlagt i ei stor nasjonal undersøking utført for BBC/ABC, og Chr. Michelsens Institutt (CMI) har for Norad kartlagt utviklingar og haldningar i Faryab-provinsen der den norske innsatsen er konsentrert. Begge peikar i same retning: Tilliten til dei internasjonale styrkane er sterkt redusert over dei siste tre åra, og i Faryab er FN gått med i det dragsuget. Store sivile tap etter amerikansk flybombing, manglande kulturell respekt og fornekting av skadeomfang er ei hovedårsak til motstand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer