DEBATT

Nei til fosterdiagnostikk

Det er ikke bedre for kvinner å velge abort enn å gjennomgå spontanabort.

LYKKELIGE: Studier av familier med barn med alvorlige kromosomfeil viser at de opplever barnet som en berikelse, det samme gjør familier med barn med Downs syndrom, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsbilde. Foto: NTB Scanpix
LYKKELIGE: Studier av familier med barn med alvorlige kromosomfeil viser at de opplever barnet som en berikelse, det samme gjør familier med barn med Downs syndrom, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsbilde. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ina R. Spinnangr skriver at alle norske kvinner bør tilbys NIPT, en fosterdiagnostisk screeningtest. I tillegg til å ignorere alle etiske dilemmaer fosterdiagnostikken bringer med seg, har Spinnangr ei heller alle fakta på plass. NIPT gir ikke sikker informasjon om fosteret har en kromosomfeil. Den er noe mer treffsikker enn dagens blodprøver for de vanlige kromosomfeil, men sikkert svar får man fortsatt først etter fostervannsprøve.

I tillegg spiller Spinnangr på fordommene som lenge har fått versere i norsk legestand og i media om at fostre med alvorlig kromosomfeil ikke er levedyktige. Trisomi 18 kan ikke lenger kalles dødelig, for med medisinsk hjelp overlever cirka halvparten første leveår. De kan leve i mange år, den eldste jeg kjenner ble 37, her i Norge. Barna lever gode liv.

Cirka halvparten av fostrene med alvorlig kromosomfeil dør i mors liv. Det er ingen studier som viser at det er bedre for kvinner å velge abort enn å gjennomgå spontanabort, kvinner sørger etter selektiv abort like hardt og lenge som kvinner som opplever uventet dødfødsel. Studier av familier med barn med alvorlige kromosomfeil viser at de opplever barnet som en berikelse, det samme gjør familier med barn med Downs syndrom. Det finnes ingen dokumentasjon på helsegevinst ved fosterdiagnostikk, verken for mor eller foster. I tillegg til det etisk klart problematiske i å lete etter kromosomfeil hos fostre for å luke dem bort, koster NIPT penger. Om vi har 50 000 gravide årlig, og NIPT koster kr 4000, blir det 200 millioner årlig. Og for hva? For å framskynde et knippe aborter, uten helsegevinst for mor, men med et enormt forventningspress på gravide om å kvalitetssikre svangerskapet? Et slikt tilbud blir fort en plikt til å føde friske, funksjonsdyktige barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer