KOMMENTARER

Nei til gapestokk

Flere bør dømmes for voldtekt i Norge.

STÅR FRAM: Andrea Voll Voldum anmeldte tre menn for voldtekt. Da de ble frikjent, identifiserte hun dem i sosiale medier. Det kan ingen klandre henne for. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
STÅR FRAM: Andrea Voll Voldum anmeldte tre menn for voldtekt. Da de ble frikjent, identifiserte hun dem i sosiale medier. Det kan ingen klandre henne for. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I dag arrangeres demonstrasjoner i minst ni norske byer for rettssikkerhet for kvinner. Det er lett å forstå det voldsomme engasjementet som har oppstått i etterkant av at tre menn ble frikjent for voldtekt av ei da 18 år gammel jente i Hemsedal. Når man leser dommen, er det grunn til å tro at høyere kompetanse hos meddommerne på både rus og juss, kunne gitt et annet utfall. Likevel er det grunn til å advare mot noen av reaksjonene.

Straffenivået for voldtekt er så høyt, mener advokat Harald Stabell, at meddommere vegrer seg for å finne tiltalte skyldige. Jeg har selv mange års erfaring som meddommer og jurymedlem, både i tingretten og i lagmannsretten.

I flere saker har jeg følt det vanskelig å skulle dømme tiltalte. En hadde omsider kommet seg på beina etter en tøff periode, dattera hadde selv valgt å bo hos han. En annen ville bli sendt ut av landet, bort fra eget barn, i strid med offerets ønske. Hver gang har jeg satt min lit til den liberale rettsstatens prinsipper og håpet at straffeutmålingen vil ta hensyn til dette.

Jeg har aldri latt være å dømme noen fordi minstestraffen er for streng. Aldri har jeg hørt noen argumentere for lavere straffer for grovt ran eller overfall. Lovgivers instruks om straffenivå skal gjenspeile hvor alvorlig samfunnet ser på en forbrytelse, det er derfor en ønsket utvikling at straffenivået for voldtekt har økt de siste åra. Om Stabells argument var gyldig, ville andelen dømte sunket i samme periode. Heldigvis har antallet som blir anmeldt og dømt for voldtekt i Norge økt, ikke minsket. Men andelen er ennå skammelig lav.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer