Nei til Hamsun-gate

KØBENHAVN (Dagbladet): Dag Solstad sier et rungende JA! til forfatteren Hamsun. Og et like rungende NEI! til ei Hamsun-gate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Knut Hamsun var min ungdoms store forfatter. Det er sannsynligvis på grunn av ham jeg ble forfatter selv. Det å skrive bøker som kan gripe mennesker så sterkt som Hamsuns bøker gjør, tenkte jeg måtte være en livsoppgave, sier Dag Solstad.

Den norske forfatteren ble på et møte i København forleden bedt om en kommentar til kampanjen for å få en gate i Oslo oppkalt etter Hamsun. Han ble blant annet spurt om romanfiguren gymnaslærer Knut Pedersen bærer sitt navn som en hyllest til Knut Hamsun, som jo vart født Pedersen.

- Det der er en ren tilfeldighet, sier Solstad. - Det er en beklagelig feil. Jeg ble først oppmerksom på sammentreffet da litteraturkritikerne skrev om det. At Hamsun var landsforræder, betyr for øvrig ingenting for litteraturen hans. Hadde han dødd 8. april 1940 hadde jeg vært for gater og statuer og det der. Til tross for at han var reaksjonær. Men han døde ikke da. Mange av dem som opplevde krigen, lever fremdeles. Mange har foreldre som døde under krigen. Forfatteren er stor nok, men hvis det er motstand mot å oppkalle en gate etter ham, synes jeg vi skal respektere den motstanden. Jeg synes NEI!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer