Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: 17. mai-ballonger

Nei til heliumballonger på 17. mai

Det er fortsatt mulig å utvinne helium fra naturgassreserver, men dagens forbruk vil  gjøre at det blir slutt på moroa innen få år.  

MILJØPROBLEM: Ta heller en ekstra is, eller se på blomstene og dyra som lever rundt oss, enn å kjøpe en heliumballong som forsøpler og er med på å ta livet av planeten vår, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jon Olav Nesvold /
&nbsp;<span style="background-color: initial;">NTB Scanpix &nbsp;</span>
MILJØPROBLEM: Ta heller en ekstra is, eller se på blomstene og dyra som lever rundt oss, enn å kjøpe en heliumballong som forsøpler og er med på å ta livet av planeten vår, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jon Olav Nesvold /  NTB Scanpix   Vis mer
Meninger

Det er fascinerende å se heliumballongene forsvinne mot himmelen. Som liten lurte jeg på om den ville nå månen, eller eksplodere i ytterkanten av atsmofæren. I dag vet jeg at ballongrestene havner i skogen og ender opp i havet. For alt jeg vet kan min barndoms heliumballong henge i et tre, om det ikke er hugget ned. Sansynligheten for at ballongrestene har gått inn i matkjeden er stor. Kan hende du får restene fra min oppvekst på middagstallerkenen i kveld.

Heliumballonger bør forbys. Ikke for å ta fra barn gleden, gråten og undringen ballongene gir, men fordi det er en forsøplende aktivitet og et misbruk av knappe ressurser.

MDG: Lars Kjelkenes Giæver.
MDG: Lars Kjelkenes Giæver. Vis mer

Heliumen forsvinner ut i det store intet, og siden gassen er så lett at selv tyngdekraften må se seg slått, er den flyktig og vanskelig å fange. Det er fortsatt mulig å utvinne helium fra naturgassreserver, men dagens forbruk vil gjøre at det blir slutt på moroa innen få år. Hadde vi bare trengt helium til 17.-maifeiring og Mikke mus-stemme ville det hatt mindre å si.

Dessverre tømmes kloden for en gass vi er avhengige av i flere sammenhenger, som er langt viktigere. MR-scannere og annet sykehusutstyr er ett eksempel på det jeg anser som viktigere bruk.

Derfor er det ikke forsvarlig at en selger som kjøper inn ballonger for rundt 10 kroner skal selge dem til 150-200 kroner på gata, og jeg tror ikke barna vil gråte. For de færreste tenker på dette inntil de ser en flyvende bukett av Disney-figurer de er glad i. Det er først når tilbudet er foran dem det blir lagt kjøpepress på foreldre og er gråtende barn i bybildet.

Tenk om de voksne i min barndoms verden hadde tatt større ansvar og fjernet denne og andre kilder til plastforurensing. Tenk om de voksne hadde gått foran for å rydde opp i miljøet, og bidra til en klimavennlig hverdag. Da hadde min generasjon hatt en mindre byrde, og kunne brukt mer tid på annet enn oppvask.

La oss gi barn undring, feiring og lek uten at det går ut over fisken i havet. For det må være mulig å kose seg med en ekstra is, eller se på blomstene og dyra som lever rundt oss uten å ta livet av planeten for å ha det moro.

Snart er det 17.-mai, og mange steder vil det være mulig å kjøpe seg ballonger av helium. Da håper jeg du tar ansvar, og ikke lar mange ballonger små bli en elv av avfall.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media