Nei til kjendiskonserter

Aldri har norske artister gitt så mange julekonserter i norske kirker som i år. Men Kirkens egne er ikke bare begeistret.

- Dette har blitt den nye dansen rundt gullkalven. Og Kirken har mistet kontroll over de kommersielle kreftene, sier sokneprest Einar Gelius i Vålerenga menighet. Det er millionbutikk når gamle raddiser plutselig blir kristne like før jul. Ole Paus og Anita Skorgan opptrer i 22 kirker før jul med «Den store julefortellingen». Jon Eikemo, Lars Klevstrand, Bene-dicte Adrian og Roar Engelberg er aller først ute i Davik kirke i Sogn og Fjordane nå på fredag med «Stille natt - hellige natt». De har hele 41 kirker på turnélista. Bettan og Jan Werners julekonsert gjester 21 steder, mens Hanne Krogh får en travel advent i samarbeid med lokale kor i 27 kirker landet rundt.

Ifølge beregninger VG tidligere har gjort gir disse en samlet omsetning på rundt 30 millioner kroner.

Blåmandag

Men ikke alle ønsker mammon velkommen på denne måten.

- Vi sier konsekvent nei til disse kjendiskonsertene i julehøytida, sier sokneprest Einar Gelius.
- Ett av problemene er at de setter det lokale sang- og musikkliv fullstendig i skyggen. Vi sier nei for å slå en ring rundt og beskytte dette. En annen betenkelighet er det økonomiske aspektet. Det er helt vilt at Kirken går god for og hiver seg på denne kommersielle bølgen, og dermed bidrar til en ny dans rundt gullkalven.

- Men er det ikke positivt at folk besøker kirken?
- Det kan du kanskje si. Men saken er at vi opplever en blåmandag når julehøytida begynner. Da har det skjedd så mye i kirken allerede. Lufta er gått ut, og folk føler at «kvota» for kirkebesøk er oppfylt. Dermed tar konsertene fokus bort fra selve høytida.

Spekulative

Gelius ønsker gjerne artistbesøk i kirken. Forrige uke var det konsert med Trond Granlund i Vålerenga kirke.

- Men det blir noe annet. Han synger om østkanten og gjenspeiler den lokale kulturen. Kjendiskonsertene er spekulative med tidspunktet og det er så åpenbart at de gjør det for pengene. Her er det business.

- Hvorfor har ikke Kirken gjort noe for å bremse utviklingen?
- Vi er blitt tatt på senga. Og det er sterke krefter som skal utfordres, plateselskaper og hele systemet rundt. Men nå bør det føres en intern kirkediskusjon om hvorvidt vi skal være med på dette.

- Jeg har ingenting imot de enkelte artistene som er involvert i kirkekonsertene. Jeg skulle bare ønske at de fordelte konsertene jevnt utover året. Det ville også gitt dem mer troverdighet.

Tarifflønn

Gelius får støtte fra domkantor Guttorm Ihlebæk i Fredrikstad domkirke.

- Julekonsertene er utvilsomt basert på kommersiell tenkning som Kirken ikke bør være med på. Jeg har tidligere spurt en av arrangørene direkte om han kan tenke seg at artistene fikk Norsk Musikerforbunds tarifflønn og vanlige overtidssatser for konsertene. Det var han ikke interessert i.

- Kirken er et sted hvor man burde mane til større fordeling. Det er ille at en artist i løpet av en desembermåned skal tjene like mye som en kontorassistent gjør i løpet av et år. Men jeg ser også at kirkene henger seg på karusellen og hever husleia overfor arrangørene. Det blir etter min mening å ta imot judaspenger, sier Ihlebæk.