Nei til kommersielle, ja til flere private skoler!

Vi trenger ikke de aktørene som vil starte skoler for å tjene penger.

USERIØSE EIERE:  «Med muligheter for profitt får vi lettere useriøse skoleeiere», skriver artikkelforfatteren som reagerer på professor ved NHH, Terje Hansen (bildet) sine utspill om privatskoler. Foto: Leif Stang / Dagbladet
USERIØSE EIERE: «Med muligheter for profitt får vi lettere useriøse skoleeiere», skriver artikkelforfatteren som reagerer på professor ved NHH, Terje Hansen (bildet) sine utspill om privatskoler. Foto: Leif Stang / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Til Dagbladet 20. juli sier professor Terje Hansen at det er fullstendig urealistisk å tro at noen vil investere i skoler uten å få avkastning på sine investeringer. Han mener utbytte er nødvendig. Så gir han et kurs i hvordan skoleeiere kan skaffe seg avkastning på kapitalen på indirekte vis med finurlige leieavtaler og selskapskonstruksjoner.

Vi trenger ikke de aktørene i Privatskole-Norge som vil starte skoler som investeringsobjekter og for å tjene penger. Og vi trenger ikke de som vil trikse til seg inntekter på ulovlig vis. Vi har hatt friskoler (private skoler under privatskoleloven) i mange år og de har klart seg uten profitt og uten å drive ulovlig. En rekke private skoleeiere uten profittmotiver finnes og vi er overbevist om at det finnes flere av dem. Selv representerer jeg de kristne skolene, ca. 100 av dem under privatskoleloven. Så er det steinerskoler, montessoriskoler og en rekke etablerte private skoler med det erklærte grunnsyn å drive god skole. De seinere årene har vi fått etablert en rekke gode toppidrettsskoler.

Problemet for friskolene er ikke at det trengs profitt. De trenger heller noenlunde like økonomiske forhold som de offentlige skolene. De har i dag bare driftsstøtte uten tilskudd til nybygg eller husleie. Derfor strever de. Det er en urimelig forskjellsbehandling som må forbedres.Vi trenger flere ideelle private skoler, flere av de eksisterende og flere spesialorienterte skoler som har en idé bak slik som de etablerte skolene. Samfunnet vårt og demokratiet trenger mangfoldet av ideologi på skolesektoren. Og så trenger vi de som bare har genuin interesse for å drive en god skole. Samfunnet trenger flere typer skoler med spesialsatsing liknende toppidrett innen for eksempel realfag, musikk, næringsutvikling, lokale forskerskoler og annet på videregående nivå, ønskes velkommen og de som er etablert må få utvikle seg og vokse.

Med muligheter for profitt får vi lettere useriøse skoleeiere og en unødig rask vekst av nye skoler. Vi ønsker flere friskoler, men vi tror en rolig vekst og en vekst som sikrer seriøse skoler og skoleeiere er viktig. Seriøsiteten hos skolene og skoleeierne må dokumenteres. En rolig vekst skaper også et mer avklart og bedre forutsigbarhet for lokale skoleeiere. Friskolebevegelsen er dessuten ikke tjent med å få det bilde i opinionen at skolene som driver med misligheter og triksing med offentlig tilskudd for ev. å skaffe eiere profitt.

Hansens uttalelser over er muligens god markedsøkonomi, men gir ikke uttrykk for et godt friskolesyn. Vi tror det er riktig at friskoleområdet ikke er et vanlig forretningsområde som skal brukes til å tjene penger. La oss satse på skoler og eiere som er ideelle og ikke tenker profitt og la friskolene selv få bruke eventuelt gode resultater til å forbedre og utvide skolene og sine lokaler!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.