Nei til kristne helligdager

«Påske, 1. mai, Kristi himmelfartsdag, pinse, 17. mai - våren kan kjennast litt som ein maraton av offentlege helgedagar.For dei fleste av oss er mange av desse fridagane lite anna enn nettopp det: fridagar. Då er det unekteleg litt rart å sjå samfunnet nærmast stoppa opp, tilsynelatande utan at nokon rundt oss bryr seg om kvifor.

Runar Mæland

Praktikant, tankesmia Civita «Kristendommen overtok og fortrengte den eldgamle solvervs- og vårfeiringen. At jesus ikke ble født og korsfestet på disse tidspunktene spilte mindre rolle. Religiøse fridager har utspilt sin rolle i et sekulært samfunn og jeg foreslår at vi går tilbake til orginalen - feiring og fri midtvinters, midtsommer, vår og høst. Amen.

Grashopr

«Vil du ha den samme regelen om de «påtvungne» søndagene... eller hviledagen som den heter i kristendommen...?

Tor«Ja det synes jeg. Det ingen grunn til at alt skal være stengt på søndager. At det er fridager for de fleste, sånn som lørdager, er en annen ting. Men enkelte foretrekker å jobbe i helgene, og mange hadde foretrukket åpne butikker på søndager.

Tora«Religion er en fornærmelse mot menneskets rasjonelle natur - men, fridagene... der er jeg svak. Har muslimene noen fridager i løpet av sitt kalenderår? Kunne tenkt jeg noen ekstra dager rett etter jul for å komme meg etter juleferien. De religioner med mest mulig helligdager burde melde seg her.

Filmviteren