Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nei til Larssons fjerde

Det blir ingen flere Stieg Larsson-bøker. Familen har bestemt at det fjerde krim-manuset som langt på vei var ferdig, aldri skal fullføres.

UMEÅ/OSLO (Dagbladet): Flere hundre tusen nordmenn er hektet på krimforfatter Stieg Larsson. Han døde 50 år gammel av et massivt hjerteinfarkt kort tid før første bok ble lansert, høsten 2004. Da hadde han allerede levert tre ferdig manus til forlaget - og et fjerde var underveis.

- Nei, det blir ikke flere bøker. Vi hadde et møte med Stiegs samboer, Eva Gabrielsson i januar, og da ble vi enig om ikke å ferdigstille manuset, forteller broren Joakim (50) og faren Erland Larsson (73) til Dagbladet.

- Uaktuelt

Larssons samboer bekrefter til Dagbladet at hun mener det er helt feil å publisere den fjerde boka.

Det er bror og far som forvalter bokrettighetene etter Stieg Larsson. Da det ble kjent at den avdøde forfatteren etterlot et fjerde manus, var det mange leselystne som håpet på enda en krimroman med hovedpersonene Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Men nå kan Dagbladet legge disse forhåpningene døde en gang for alle.

- Det foreligger et manus på 200 sider, det utgjør om lag to tredeler det som ville blitt ei ny bok. Men vi mener det er uriktig av oss å gi den ut. Det blir som å la andre fullføre et påbegynt maleri. Tenk om noen skulle fullføre et Picasso-bilde som forfatteren etterlot uferdig. Det er uaktuelt, sier Joakim Larsson.

Eksklusivt intervju

Den svenske journalisten Stieg Larsson fikk aldri oppleve sin egen suksess som forfatter. Da Stieg Larssons svenske forlag Norstedts våren 2004 ga ham beskjed om at manusene var antatt, spurte de hvorfor han ikke hadde kommet før. «Jeg ville skrive ferdig i fred. Jeg var sikker på at bøkene mine ville bli utgitt», svarte Larsson, ifølge forleggeren Svante Weyler.

SLUTT: Stieg Larsson døde rett før han fikk ferdig sitt fjerde krimmanus. Foto: BRITT-MARIE TRENSMAR
SLUTT: Stieg Larsson døde rett før han fikk ferdig sitt fjerde krimmanus. Foto: BRITT-MARIE TRENSMAR Vis mer

Det var nesten ett år til boka skulle lanseres, men ryktene om krimdebutanten svirret i bokbransjen. Forventningene var skyhøye. 9. november 2004, falt Larsson om på kontorgulvet. Han døde av hjerteattakk. Og forleggeren Svante Weyler må skrive om baksideteksten til en nekrolog.

Les eksklusivt intervju med Stieg Larssons far og bror i Dagbladet morgen. Reporter og fotograf har vært i Umeå for å gå i forfatterens barndomsgater.

SAMBOER: Eva Gabrielsson.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media