LEDER

Ap, SV og Frp enig om ny bioteklov

Nei til moralisme

Dagbladet mener: Endring i biotekloven er en seier for kunnskap og framskritt over moralisme.

VIKTIG ALLIANSE: F.v.: Tuva Moflag (Ap), Åshild Bruun-Gundersen (FrP) og Nicholas Wilkinson (SV) holder pressemøte om bioteknologiforliket i kinosalen på Stortinget torsdag formiddag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
VIKTIG ALLIANSE: F.v.: Tuva Moflag (Ap), Åshild Bruun-Gundersen (FrP) og Nicholas Wilkinson (SV) holder pressemøte om bioteknologiforliket i kinosalen på Stortinget torsdag formiddag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge skal endelig få en moderne bioteknologilov i tråd med ønsket fra et flertall i befolkningen og på Stortinget. Endringene i loven er en etterlengtet liberalisering etter at Erna Solberg lot minipartiet KrF misbruke regjeringsforhandlingene til både å stramme inn abortloven og sette foten ned for eggdonasjon. Ap og SV har fått med seg utbryteren Frp i å rette opp et historisk feiltrinn.

Sist torsdag presenterte de tre partiene detaljene i avtalen som ble inngått tidligere i vår. Den innebærer blant annet at det blir tillatt med assistert befruktning for enslige og utvidet lagring av befruktede egg. Det blir også lovlig å bruke lagret sæd fra avdøde. I praksis betyr det at flere ufrivillig barnløse får sjansen til å bli foreldre, og det må jo være en politikk Erna Solberg liker. Hun ønsker som kjent at nordmenn skal føde flere barn.

Den viktigste endringen er at blodprøven NIPT blir tillatt for alle, en test som tas i ukene 9 til 11, altså før grensen for selvbestemt abort, og som blant annet avdekker utviklingsavvik og kromosomfeil som Downs syndrom. Til nå har testen bare vært tillatt for gravide over 38 år i Norge. Det har ført til at ressurssterke kvinner har kunnet reise til land med mer liberal lovgivning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer