DEBATT

Debatt: Militær makt

Nei til Natos rakettskjold

Et rakettskjold vil øke USAs og Natos muligheter for å utøve diplomatisk press  gjennom atomtrusselen.  

ATOMANGREP: Simulert atomangrep mot en stor by. Nedslaget følges av en soppformet sky, mens en bombe nummer to (i forgrunnen) ødelegger skyskrapere og andre bygninger. De menneskelige lidelsene er selvfølgelig enorme. Illustrasjon: Science Photo Library /  NTB Scanpix
ATOMANGREP: Simulert atomangrep mot en stor by. Nedslaget følges av en soppformet sky, mens en bombe nummer to (i forgrunnen) ødelegger skyskrapere og andre bygninger. De menneskelige lidelsene er selvfølgelig enorme. Illustrasjon: Science Photo Library /  NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Diskusjonen om norsk deltakelse i USAs foreslåtte «rakettskjold» mot Russland har skapt mye debatt. Representanter fra SV og Ap har uttrykt skepsis. NUPI-forsker Julie Wilhelmsen advarer sterkt, og sier at dette vil bli oppfattet som «en del av en trend der Norge ikke lenger er et balanseland mellom øst og vest». Aftenpostens utenrikspolitiske kommentator, Frank Rossavik, konstaterte at norsk deltakelse i et rakettskjold både ville presse fram opprustning og øke faren for krig. Sverre Lodgaard, en annen NUPI-forsker, understreket på sin side at nedrustning med Russland er «uforenlig med satsing på rakettskjold». Det mangler altså ikke på kritiske stemmer. Når regjeringa hevder Norges hovedlinje er uendret og at alt er som normalt, er det altså grunn til å være skeptisk.

Norges Fredsråd stiller seg svært skeptiske til norsk deltakelse i et slikt rakettskjold. Ikke bare er skjoldet per definisjon rustningsdrivende. Et slikt skjold vil med nødvendighet føre til mottiltak fra russisk side. Enda verre er det at skjoldet også øker faren for atomkrig mellom stormaktene. Denne kronikken er et forsøk på å forklare dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer