Nei til nullvisjon for røyking

En ny skrekkampanje viser røykeres halspulsårer, fulle av fett og kolesterol. Har stigmatiseringen gått for langt?

FANATISME: «Mange bærer på en våt drøm om totalforbud. De ønsker tobakk inn på narkotikalisten, og saken deres står dessverre stadig sterkere,», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Dominique Faget/AFP/Scanpix
FANATISME: «Mange bærer på en våt drøm om totalforbud. De ønsker tobakk inn på narkotikalisten, og saken deres står dessverre stadig sterkere,», skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Dominique Faget/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi hadde en gang en visjon om «et narkotikafritt samfunn». Den forsvant heldigvis. Den ble bedømt som urealistisk, men viktigere var det at vi fikk et nytt perspektiv på misbrukerne. De hadde blitt sett som kriminelle og stigmatiserte. Det ble i stedet fokus på sårbarhet og hjelp til å mestre vanskelige liv. Nullvisjonen hadde sperret for realisme og humane løsninger.

Helsedirektoratet kjører nå en knallhard tv-kampanje mot røyking. En halspulsåre full av fett og kolesterol opereres. Lunger er igjen fulle av surklende tjære. Grunnlaget finner vi i et slagord som skal gi den nye visjonen for norsk tobakkspolitikk: «Ei framtid uten tobakk». Alt skal bli enda tøffere: Mer innstramming, høyere priser, hardtslående kampanjer.

Nullvisjonen har flyttet seg fra narkotika til røyking. Men denne politikken trenger motforestillinger.

Sigaretter signaliserte lenge eleganse og modernitet, og det var massiv reklame for røyking. Men på 1970-tallet fikk vi reklameforbud, økt kontroll og høyere priser. Sigarettenes symbolinnhold ble mer negativt, andelen røykere begynte å falle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer