Nei til nye oljeprosjekter!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OLJELETING: Det debatteres i mange fora om oljeleting og -utvinning utenfor Lofoten og Vesterålen. Oljeindustrien er naturlig nok bekymret for sin fremtid, og presser på for å finne mer olje og forlenge levetiden sin. Debatten handler i stor grad om eventuell gevinst i arbeidsplasser og tap av miljø i havområdene det dreier seg om. I denne sammenhengen er det viktig å trekke frem sakens sentrale poeng som gjelder generelt for norsk oljevirksomhet - nemlig at oljeeventyret ikke varer evig. På et eller annet tidspunkt går brønnene tomme. Norsk oljerelatert virksomhet er nødt til å legge inn årene - smellen vil gjøre like vondt om vi tar den i dag eller om 10 år. Forskjellen er at vi i dag har muligheten til å gjennomføre en planlagt nedtrapping av virksomheten, i stedet for en bråstopp. For det er ingen tvil om at det vil bli smertefullt for norsk økonomi - oljesektoren, inkludert leverandørindustrien, stod i 2007 ifølge SSB for 35% av norsk BNP. På politisk plan har vi når som helst muligheten til å sette en stopper for nye oljeprosjekt.

La Norge bli det første landet som våger å ta et politisk standpunkt mot ny oljeutvinning - la oss være en progressiv nasjon som inspirerer andre, i stedet for å sette vår umiddelbare velstand over klodens overordnede behov for reduserte utslipp av klimagasser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer