Nei til pensummonopol

Kopinor foreslår tvungen pensumkjøp for studenter. Kunnskapsdepartementet og utdanningsinstitusjonene må si tydelig nei.

Stort utvalg: En student leser i Universitetsbiblioteket på Universitetet i Oslo. Via biblioteket har studentene tilgang til over tolv tusen tidsskrifter, 200 000 ebøker og over fem hundre databaser, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Tomm W. Christiansen
Stort utvalg: En student leser i Universitetsbiblioteket på Universitetet i Oslo. Via biblioteket har studentene tilgang til over tolv tusen tidsskrifter, 200 000 ebøker og over fem hundre databaser, skriver kronikkforfatteren. Illustrasjonsfoto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I det stille planlegges det tvungen pensumkjøp for studenter ved norske universiteter og høyskoler. Med overgangen fra papir til digitale bøker prøver organisasjonen Kopinor å få monopol på det digitale pensummarkedet. Dette gir ikke bare Kopinor en ugunstig rolle i markedet, det er i tillegg en grov inngripen i studentenes frihet til å velge sitt eget pensum. Det er på tide at Kunnskapsdepartementet og norske utdanningsinstitusjoner setter foten ned og hindrer Kopinors framstøt.

Kopinor utarbeider i disse dager en avtale med utdanningsinstitusjonene hvor målet er å selge digitalt pensum direkte til institusjonene. Dette vil føre til at studentene blir tvunget til å måtte betale for digitale pensumsamlinger, uavhengig om de har bøkene fra før, om bøkene finnes tilgjengelig på biblioteket eller om de vil velge annet pensum for å lese til eksamen. Dette er et overgrep mot studentenes frihet til å velge sine egne læremidler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer