GODT LIKT: Proffbokseren Cecilia Brækhus fikk folkets idrettspris i år. 
Foto: Heikki Saukkomaa/Scanpix
GODT LIKT: Proffbokseren Cecilia Brækhus fikk folkets idrettspris i år. Foto: Heikki Saukkomaa/ScanpixVis mer

Nei til proffboksing

Det finnes ingen annen idrett som premierer «uskadeliggjøring» av motstanderen.

«Ja til proffboksing» var en av lederne i Dagbladet på julaften. Makan til opportunistisk og ryggesløs kappesnuing! Cecilia Brækhus gjør det stort som proffbokser i damesirkuset. Hun er pen og har ingen synlige tegn på skader på kropp og hjerne, og da skal Dagbladet omfavne profesjonell boksing som stuerein idrett fordi «denne kalkulerte risikoen ligger innebygd for betalte utøvere i flere andre lovlige idretter».

Jeg går ut fra at Dagbladet mener at også proffboksing for menn også skal aksepteres, selv om det finnes utallige dokumenterte eksempler på dødsfall og varige skader på kropp og hjerne blant mannlige proffboksere. «Den profesjonelle boksingen skiller seg ikke ut.» Jo da, Dagbladet og det vet dere utmerket godt. Profesjonell boksing og beslektede disipliner skiller seg avgjørende ut ved at hovedmålet er å påføre motstanderen så mye skade som mulig, med «knockout», altså midlertidig eller varig hjerneskade, som gjeveste seiersmetode.

Det finnes ingen annen idrett som premierer «uskadeliggjøring» av motstanderen, tvert imot blir slik atferd straffet blant annet med utvisning, til og med straffeforfølgning i enkelte tilfeller! Og utøverne i andre kontaktidretter bærer ofte beskyttelse nettopp mot fall- og kollisjonsskader.

Da jeg kom til Norge i 1963, syntes jeg (etter hvert som jeg lærte språket) at Dagbladet var en fremragende nyhets- og kulturformidler, med et rakrygget forhold til grunnleggende verdier. Blant annet gikk avisa mot proffboksing nettopp ut fra de ovennevnte betraktningene. Ikke skuff meg og andre likesinnete, kjære Dagbladet - det er ingen skam å snu!