LEDER

Nei til salg av Norge

Ingress

Oslo, 20120823. Den Kuriske Landtunge. Reisereportase fra "Europas Sahara" og fiskelandsbyen Nida.
Skog. Plantet for å holde sanden på plass
Foto:Nina Hansen / Dagbladet
Oslo, 20120823. Den Kuriske Landtunge. Reisereportase fra "Europas Sahara" og fiskelandsbyen Nida. Skog. Plantet for å holde sanden på plass Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Ingebrigt Steen Jensen, høylytt aktør både på fotballtribunen og i samfunnsdebatten, vil ha en folkelig mobilisering mot salg av statlige selskaper og eiendommer. Bakgrunnen er at regjeringen har begynt utsalg og nedsalg av flere foretak og aksjeposter, og at det er konkrete planer om langt mer. På lista står bl.a. Statskog, Flytoget, eiendomsselskapet Entra, samferdselsforetaket Mesta, SAS og flere. Statens interesser i havbruksselskapet Cermaq er allerede avtalt solgt til japanske interesser. Et kinesisk selskap har signalisert at det kan tenke seg å kjøpe flytoget. Steen Jensen vil hente fram et gammelt slagordet fra EU-kampen: Nei til salg av Norge. Han tror det er bred og tverrpolitisk motstand mot regjeringens planer.

Det har han mest sannsynlig rett i. En viktig grunn er at regjeringen ikke har noen overbevisende grunner til å selge aksjene. Statentrenger ikke pengene, og det er lite som tyder på at innslaget av statsaksjer hemmer selskapenes utvikling. Motivet er politisk: Statens eierandel i norsk næringsliv bør reduseres. Det er i og for seg ingen dårlig idé. Det statlige innslaget i norsk økonomi er meget høyt sammenliknet med andre land. Problemet er at regjeringen ikke har noen plan eller strategi for et nasjonalt, privat eierskap. En vesentlig del av det som legges ut for salg vil derfor bli plukket opp av utenlandske finansinteresser uten noen spesiell tilknytning til Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.