LEDER

Nei til salg av Statkraft

Høyre ønsker nedsalg i så mange statlige virksomheter som mulig.

VIL SELGE:  Nikolai Astrup (H).
VIL SELGE: Nikolai Astrup (H). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Statkraft er Norges største kraftprodusent og den ledende aktøren i markedet for fornybar energi i Europa. Selskapet har et høyt teknologisk nivå, det er internasjonalt konkurransedyktig og meget lønnsomt. I fjor hadde selskapet 4200 ansatte, virksomhet i 20 land og en brutto omsetning på 52 milliarder kroner. I 2014 var resultatet før skatt 7.9 milliarder. Denne suksessen er også et heleid statlig aksjeselskap. Da er det ikke rart at politikere av både rød, grønn og blå farge har problemer med å holde fingrene fra fatet, eller samles om en langsiktig strategi for Statkraft. Etter årviss inndragning av selskapets milliardoverskudd, satset den rødgrønne regjeringen ti milliarder i egenkapital i Statkraft. De blå tok deretter ut fem milliarder av overskuddet for å saldere sitt budsjett, samtidig som de påla selskapet å prioritere Norge. Uten hensyn til hvilke investeringer som er mest lønnsomme eller framtidsrettet.

Statkraft er altså et godt drevet selskap med et politisk problem. Det blir ikke mindre av at Høyres parlamentariske nestleder, Nikolai Astrup, på nytt tar fram forslaget om å delprivatisere Statkraft. Utspillet bygger ikke på noen økonomisk eller langsiktig logikk, men er ideologisk. Høyre ønsker nedsalg i så mange statlige virksomheter som mulig. Formålet er å vri økonomisk makt fra staten til private hender. Politisk er det selvsagt legitimt, men det er også i et slikt lys forslaget må bedømmes.

I debatten om salg av statlig eiendom er det vanlig å advare mot salg av arvesølvet. Med sin dominerende posisjon i norsk kraftproduksjon, er Statkraft utvilsomt et sentralt redskap for å forvalte fellesskapets kontroll med sentrale naturressurser. Men selskapet er også noe langt mer. Med sin sentrale posisjon og økonomiske muskler innen fornybar energi, kan Statkraft spille en svært viktig rolle i den nye, grønne økonomien. Det må være det overordnede perspektivet, ikke ønsket om å gi private en rørledning til en statlig pengemaskin.

Den beste løsningen er at Statkraft forblir et rent statsselskap. Det kan sikre tilgang til kapital og en langsiktig strategi for selskapet. Samtidig krever en slik løsning at Statkraft får mulighet til å utvikle seg uten at klåfingrede politikere hele tida skaper problemer. Får selskapet de riktige utviklingsmulighetene og tilstrekkelig handlekraft, kan Statkraft få den posisjonen Statoil hadde i karbonalderen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer