LEDER

Nei til salg av Statkraft

Høyre ønsker nedsalg i så mange statlige virksomheter som mulig.

VIL SELGE:  Nikolai Astrup (H).
VIL SELGE: Nikolai Astrup (H). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Statkraft er Norges største kraftprodusent og den ledende aktøren i markedet for fornybar energi i Europa. Selskapet har et høyt teknologisk nivå, det er internasjonalt konkurransedyktig og meget lønnsomt. I fjor hadde selskapet 4200 ansatte, virksomhet i 20 land og en brutto omsetning på 52 milliarder kroner. I 2014 var resultatet før skatt 7.9 milliarder. Denne suksessen er også et heleid statlig aksjeselskap. Da er det ikke rart at politikere av både rød, grønn og blå farge har problemer med å holde fingrene fra fatet, eller samles om en langsiktig strategi for Statkraft. Etter årviss inndragning av selskapets milliardoverskudd, satset den rødgrønne regjeringen ti milliarder i egenkapital i Statkraft. De blå tok deretter ut fem milliarder av overskuddet for å saldere sitt budsjett, samtidig som de påla selskapet å prioritere Norge. Uten hensyn til hvilke investeringer som er mest lønnsomme eller framtidsrettet.

Statkraft er altså et godt drevet selskap med et politisk problem. Det blir ikke mindre av at Høyres parlamentariske nestleder, Nikolai Astrup, på nytt tar fram forslaget om å delprivatisere Statkraft. Utspillet bygger ikke på noen økonomisk eller langsiktig logikk, men er ideologisk. Høyre ønsker nedsalg i så mange statlige virksomheter som mulig. Formålet er å vri økonomisk makt fra staten til private hender. Politisk er det selvsagt legitimt, men det er også i et slikt lys forslaget må bedømmes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer