NEI TAKK!  Frisørene vil ikke ha noe blå-blå arbeidslivskur til frisørsalongene sine. Foto: Helge Skodvin
NEI TAKK! Frisørene vil ikke ha noe blå-blå arbeidslivskur til frisørsalongene sine. Foto: Helge SkodvinVis mer

Nei til søndagsåpne frisørsalonger!

Det hjelper ikke mye med «frihet til å velge» hvis frisørsalongene MÅ ha åpent hver søndag. Det er ikke noe valg.

Meninger

Starten på påsken ble ikke helt som planlagt. Den 28. mars hadde regjeringen høring om søndagsåpne butikker. Ingen av forslagene som ble lagt fram er velkomne. Så hvorfor i alle dager skal vi påtvinges noe størstedelen av det norske folk ikke ønsker?

Sannheten er nok at regjeringen har noen venner de må blidgjøre, Thon uttalte jo under siste valgkamp at "det var så vondt å være rik i Norge" og støttet derfor FRP' s valgkamp økonomisk. Ja for hvis de kom til makten "så ville det nok bli deilig å være rik i Norge". Høyre har jo alltid vært partiet for de rike, så at de har den holdningen er ikke overraskende. Nei dagens regjering er IKKE for folk flest og nå er de godt i gang med å rive ned det meste av goder arbeidere i en årrekke har kjempet fram.

Søndag er annerledesdagen, dagen for familie, venner, hvile.... - dagen vi kan gjøre akkurat hva vi vil. Denne dagen som er så utrolig verdifull for mange, og ofte et lyspunktet i uken. Det hjelper ikke å ha fri en mandag når barna må på skolen.

De kaller det så fint for "frihet til å velge", men den friheten gjelder nok bare de som har en stor nok pengesekk.

For frisørerne vil søndagsåpent skape store utfordringer. Vi er håndverkere med 4 års utdannelse - vi kan ikke ta inn en student for å gjøre jobben vår. Frisører kan i dag ikke tvinges til å arbeide søndager, men hvis søndagsforslaget blir en realitet blir nok ordet tvang et passende et. Ansvaret for å holde salongen åpen vil falle på arbeidsgiver. Hvor mange av dem orker å jobbe alle søndagene?

Er salongen lagt til et kjøpesenter får de kraftige bøter og reelle trusler om ikke å få fornyet leiekontrakten dersom de holder stengt. Skal frisørene jobbe på søndager blir lønnskostnadene økt kraftig, hvem skal betale for det? Vil kundene betale dobbel pris på en klipp på søndagen?

Frihet - det skal være frivillig og man skal kunne bestemme selv sier politikerne. Jeg tror dessverre ikke politikerne har vært så mye ut i arbeidslivet når de kan slenge om seg med slike pompøse begreper. Det hjelper ikke mye med "frihet til å velge" hvis salongene MÅ ha åpent hver søndag. Det er ikke noe valg.

Hva denne høringen resulterer i er vanskelig å si, men det jeg kan love dem er at vi frisører gir oss ikke uten kamp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.