Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Utenriks- og forsvarspolitikken:

Nei til utenlandske militærbaser i Norge

Regjeringa bryter basepolitikken og skryter på seg konsensus som ikke finnes, når den lar USA bruke norsk jord til sin eskalering mot Russland. Rødt har et ansvarlig alternativ.

I NORGE: Tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet i fjor på Værnes lufthavn utenfor Trondheim. De utgjorde da den første kontingenten av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som er stasjonert i Norge.
I NORGE: Tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet i fjor på Værnes lufthavn utenfor Trondheim. De utgjorde da den første kontingenten av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som er stasjonert i Norge. Vis mer
Meninger

I begynnelsen av denne måneden påsto utenriksminister Ine Marie Eriksen at det var «bred enighet» om de lange linjene i norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk på Stortinget. Denne enigheten eksisterte kanskje under Stoltenberg og fram til i fjor. Nå er imidlertid Rødt valgt inn på Stortinget, og Sp og SV ser ut til å være i ferd med å våkne fra den sikkerhetspolitiske dvalen. Dermed finnes ikke lenger den sikkerhetspolitiske konsensusen som utenriksministeren forsøkte å skryte på seg på Stortinget.

Noe av grunnen til dette er at Solberg-regjeringen, helt uten noen demokratisk debatt, er med på å sage over to av de viktigste bærebjelkene i norsk sikkerhetspolitikk, som har sikret Norge den freden og stabiliteten som var nødvendige for å utvikle et velstående velferdssamfunn. Jeg snakker om folkeretten og basepolitikken.

Folkeretten er et annet ord for internasjonal lov, som sikrer at militært overlegne stater ikke tvinger sin vilje på svakere stater gjennom militær maktbruk eller trusler. Rødt er enig med utenriksminister Søreide i at folkeretten er Norges førstelinjeforsvar.

Det er imidlertid ikke lenge siden den samme Søreide uttalte at hun var stolt over Norges bombing av Libya, som, i likhet med Norges inngripen i Syria, manglet FN-mandat og dermed brøt med folkeretten.

Når Norge og NATO bryter folkeretten og bomber i stykker små nasjoner, senker vi terskelen for at også andre stater kan gjøre det samme, i verste fall mot oss.

Så til den neste sentrale bærebjelken for Norges sikkerhet: Basepolitikken, prinsippet om at bare det norske forsvaret kan ha permanente militærbaser i Norge.

Denne politikken, blir nå forsøkt forhandlet bort og uthulet, ved å gi USA en militærbase på Værnes og muligens også Setermoen, samt åpne Rygge flyplass i Østfold for amerikanske militærfly.

Bruddet med basepolitikken vil frata Norge kontrollen vi tidligere hadde over militær aktivitet på norsk jord i tillegg til å medføre forverring av forholdet til Russland, og er slik sett et risikabelt sjansespill.

Rødt har imidlertid et ansvarlig alternativ til Solberg-regjeringens sikkerhetspolitiske eksperimentering. Vi ønsker dessuten en politikk for avspenning mellom Øst og Vest, for å unngå at atommaktene USA og Russland skal ta sin stormaktskonflikt inn på norsk jord. Derfor krever vi respekt for Norges basepolitikk.

I stedet for å bruke milliarder på det skandaløse jagerflykjøpet, og andre tvilsomme investeringer, som binder oss til USAs angrepskriger i fjerne land, ønsker Rødt å prioritere et robust territorialforsvar av Norge. Å si nei til dyre og folkerettsstridige angrepskriger vil frigjøre penger til å oppgradere forsvarets defensive kapasiteter. I tillegg styrker det folkeretten.

Striden om basepolitikken er godt egnet til å vise hvor usant utenriksministeren snakket da hun i april forsøkte å skryte på seg konsensus om regjeringens utenriks og sikkerhetspolitikk. For å forstå forskjellen mellom Rødts forslag til en ansvarlig sikkerhetspolitikk basert på basepolitikken, folkeretten og oppgradering av forsvarets defensive kapasitet, på den ene siden, og Solberg-regjeringens eksperiment med innføring av amerikanske militærbaser i Norge, på den andre, må vi først gå litt tilbake i tid. I 70 år har norske regjeringer fra Ap, Høyre og sentrum stengt døra for utenlandske militærbaser i Norge.

Basepolitikken har altså blitt satt på prøve og fungert gjennom svært skiftende omstendigheter: De fredsoptimistiske årene rett etter andre verdenskrig; Den kalde krigens begynnelse; med Norge utenfor NATO; med Norge innenfor NATO, med ettpartistaten Sovjetunionen som nabo; så Jeltsins vestvennlige men kaotiske Russland og deretter «Putin-epoken» fra 2002.

Basepolitikken har holdt i alle situasjoner og sikret oss fred og gjensidig fordelaktige naborelasjoner. Selv USAs ambassade i Oslo innrømte i et hemmelig ambassadedokument lekket av WikiLeaks i 2011, at Norges «myke» politikk overfor Russland, har gitt oss betydelige fordeler.

Når Rødt ønsker å styrke denne sikkerhetspolitiske bærebjelken i stedet for å rive den ned, er det nettopp fordi basepolitikken har bestått så mange prøver over så lang tid og har sikret Norges uavhengighet, fred og godt naboskap med en mektig og til tider skremmende nabo.

Det samme kan absolutt ikke sies om det uforutsigbare eksperimentet Solberg-regjeringen er i ferd med å innføre bak ryggen på det norske folk, uten demokratisk debatt, ved å bryte basepolitikken og tillate amerikanske militærbaser på norsk jord.

Dette skjer også på verst tenkelig tidspunkt, når USA preges av politisk kaos og en ekstrem splittelse, spesielt om forholdet til Russland. En splittelse som går langt inn i USAs regjering og sikkerhetsapparat. Mens Trump i valgkampen lovte å legge om til en mer vennlig politikk overfor Russland, driver CIA, deler av militæret og USAs representant i FNs sikkerhetsråd, sin egen utenrikspolitikk med stadig hardere politisk konfrontasjon mot russerne. Det er uklart hvem som vinner den bitre interne kampen.

Dermed er det også helt uforutsigbart hvordan USAs militære vil opptre overfor Russland fra sine baser i Norge. Det vi vet er at Trump ikke har innfridd sitt valgløfte om oppmykning med Moskva. Og at den amerikanske generalen Robert Neller nylig beordret USAs soldater i Norge til å forberede seg på krig mot Russland. På norsk jord.

Å vrake den velprøvde basepolitikken for å la et så uforutsigbart, splittet og kaotisk USA operere militærbaser i Norge, er uansvarlig gambling med Norges sikkerhet. Det skal Rødt gjøre sitt beste for å stanse.

Nå starter jobben med å samle en bredest mulig tverrpolitisk koalisjon for å verne om den solide og velprøvde basepolitikken, stanse regjeringas livsfarlige eksperimentering og gjeninnføre sunn fornuft i norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media