DEBATT

IQ-tester:

Nei, vi har ikke blitt dummere

Vi har bare blitt dårligere til å løse visse typer oppgaver, som krever visse typer tenkning.

IKKE DUMMERE: Mange barn har trolig mistet noen rent spesifikke evner. Men vi er neppe blitt mindre intelligente. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
IKKE DUMMERE: Mange barn har trolig mistet noen rent spesifikke evner. Men vi er neppe blitt mindre intelligente. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter utallige oppfordringer, skriver jeg her litt om hvorfor IQ-skårene er gått ned i Skandinavia, og hvorfor det ikke er noe som tyder på at vi er blitt dummere.

Men skal jeg gjøre det, så må jeg nesten forklare hva vi mener med intelligens i sånne (og i og for seg alle andre sammenhenger). Folk tror så mye rart om intelligens, og det de tror, er stort sett feil. Så her er et forsøk på å rydde litt opp.

Det finnes mange definisjoner på intelligens – ca 30, har jeg sett – og det kan jo tyde på en viss forvirring. Men det er litt feil å se sånn på det. Hvordan intelligens beskrives, forklares og defineres kommer an på hvorfor man spør og hva man er ute etter.

Hvis du spør hva månen er, vil noen svare at et er en veldig stor stein som går i bane rundt Jorda. Men månen er også et (forhenværende) mål for romkappløpet, et lys om natta som ulver uler mot, som forelskede par svermer under, eller som diktere skriver dikt om.

Få ville sagt at alle disse forskjellige beskrivelsene tyder på at det er uklart hva månen er.

Få definisjoner på intelligens ville altså gå imot at intelligens er de egenskapene ved oppfattelse, hukommelse og resonnering som er nyttige for å gjøre suksess i livet. Og hva er suksess i livet?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer